Ingen offentlighet för tsunamiband

ÖPPENHET2009-02-04

En statlig utredning föreslår att tsunamibanden får hållas hemliga. Utredningen vill ändra tryckfrihetsförordningen så att säkerhetskopior inte ska betraktas som allmänna handlingar.

Den parlamentariskt sammansatta E-offentlighetskommittén är enig om det förslag som lämnats till regeringen. Förslaget innebär att grundlagen ska ändras så att säkerhetskopior undantas från begreppet allmän handling. Journalistförbundets ombudsman Pär Trehörning, som varit expert i kommittén, invänder i ett särskilt yttrande mot förslaget, som han anser inskränker allmänhetens insyn.

Enligt utredningen skulle en ordning där också säkerhetskopior betraktas som allmänna handlingar kunna leda till att handlingar som aldrig avsetts bli allmänna, till exempel privata brev, blir offentliga.

Enligt tryckfrihetsförordningen blir en handling allmän om den inkommit eller upprättats vid en myndighet. En allmän handling är offentlig, om den inte enligt sekretesslagen beslutas vara hemlig. Enligt utredningen är en säkerhetskopia varken upprättad eller inkommen, även om den innehåller sådana handlingar.

Med utredningens förslag kan allmänheten inte begära ut en sådan handling som inte kan återfinnas hos myndigheten, men som skulle kunna vara bevarad på en säkerhetskopia.

Utredningen föreslår också att sekretessen för de så kallade tsunami-banden upphävs. Enligt utredningen finns inga allmänna handlingar på dessa band, som innehåller datatrafik till och från Regeringskansliet i samband med flodvågskatastrofen. Därmed finns heller inget behov av särskild sekretess.

Eftersom utredningen föreslår en grundlagsändring kan undantagsregeln för säkerhetskopior träda i kraft tidigast den 1 januari 2011, eftersom grundlagsbeslut måste fattas av två riksmöten med mellanliggande val.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA