Ingen neddragning på Folkhälsoinstitutet
Folkhälsoinstitutets ledning tillbakavisar uppgifter om att institutet planerar nedskärningar i samband med flytten till Östersund. Men kostnaden för flytten är ännu inte finansierade.
Enligt uppgifter i Ekot skulle Folkhälsoinstitutet bara tillsätta 120 tjänster mot planerade 150 när flytten till Östersund är avslutad. Skälet skulle vara penningbrist, då flytten i sig är dyr.
Men institutets generaldirektör Gunnar Ågren säger att man inte planerar några nedskärningar.
– Möjligtvis kan vi göra några effektiviseringar, men det kompenseras säkert av andra utbyggnader. Problemet i år har snarare varit att rekrytera i den takt vi vill, säger han. Men just nu håller avgångar och rekryteringar jämna steg.
Folkhälsoinstitutet är dock, i likhet med de andra omlokaliserade myndigheterna, beroende av att få ett budgettillskott för de extra kostnader flytten medför. För institutets del handlar det bland annat om tillfällig dubbelbemanning och ett lokalt avtal som ger de anställda rätt att pendla under två år. Folkhälsoinstitutet har hittills bara fått ett extraanslag för pensioner, berättar Göran Berleen i ST-klubbens styrelse.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.