Mia Linghage har arbetat för kort tid för att få a-kassa.<br> FOTO: PER-MAGNUS STRÖM
Mia Linghage har arbetat för kort tid för att få a-kassa.<br> FOTO: PER-MAGNUS STRÖM

Ingen a-kassa trots 20 år som medlem

A-KASSAN2008-12-16

»Jag känner mig riktigt grundlurad. Varför har jag betalat för en försäkring som inte gäller?« Mia Linghage är uppsagd från arbetet som lokalvårdare på Teracom, men har inte rätt till a-kassa. Hon har haft för kort arbetstid.

Teracom har sagt upp 10 till 15 lokalvårdare på olika platser i landet. Nästa år ska ett privat, rikstäckande städföretag ta hand om lokalvården på sändarstationerna.

Omkring hälften av Teracoms egna lokalvårdare är medlemmar i ST och STs a-kassa. Det var först i samband med uppsägningarna som det gick upp för facket och de berörda att flertalet inte skulle ha rätt till ersättning från a-kassan när uppsägningstiden gått ut.

Nya regler infördes förra året

Orsaken är de nya a-kasseregler som gäller sedan 1 januari 2007. Innan dess krävdes att man hade arbetat 17 timmar i veckan för att få ersättning vid arbetslöshet, lika lång tid som krävdes för att få gå in i en kassa. Men i dag måste man arbeta minst 20 timmar i veckan, samtidigt som den gamla gränsen på 17 timmar för inträde ligger kvar.

Och de flesta lokalvårdare på Teracom har haft så pass korta deltider att de inte kommer över gränsen 20 timmar. En av dem är ST-medlemmen Mia Linghage, som bor och arbetar i Mörrum. Hon blev chockad av beskedet.

»Orättvist behandlad«

– Det är ju ingen idé att gråta längre, men jag känner mig orättvist behandlad. Jag har varit medlem och betalat i 20 år, och det känns som om de rycker på axlarna. Jag hade gått upp i arbetstid om jag hade vetat detta, det hade företaget inte haft något emot.

Hon berättar att hon i efterhand fått veta att en regional chef, som kände till regeländringen, sett till att regionens lokalvårdare kunde gå upp i tid.

Både Mia Linghage och ST-avdelningen inom Teracom anser att informationen från STs a-kassa varit dålig. Klubbordförande Andreas Bengtsson tog själv kontakt.

– Men de hänvisade bara till reglerna och sa att det är upp till var och en att hålla sig informerad. Jag förstår vad de menar, men det är väldigt mycket information man ska ta till sig i dag.

Rolf Darner, chef för STs a-kassa, säger att kassan skickat information om de nya reglerna till alla medlemmar. Han påpekar att kassan inte har information om hur många timmar de enskilda medlemmarna arbetar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av Bengt-Gunnar L… (ej verifierad) lör, 12/20/2008 - 20:45
Måste vara dåligt av ett fack att inte agera i detta fall och hjälpa till. Jag känner till fallet eftersom jag är gift med Mia. Andreas Bengtsson som är klubbordförande har inte fått något meddelande från ST. Mia Linghage har inte fått det heller. RolF Darner har fel!
Jag har själv varit med i facket sedan 1970 och har aldrig hört något liknande förut. Om det är något med ert fack (ST) måste ni hjälpa till i ett sådant här fall.Ni måste ju rätta till detta fel.Vad har Mia betalat annas i alla år till?
B-G Linghage

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA