Ingen jobbförtur för Sadevanställda

BISTÅND2013-01-31

Regeringen inrättar en ny funktion för att granska det svenska biståndet. Den ersätter Sadev, som efter parlamentarisk turbulens lades ned vid årsskiftet. Tidigare Sadevanställda får inte förtur till jobb, vilket ST anser är ett löftesbrott.

Den nya funktionen får formen av en expertkommitté med ett litet kansli. Utvärderingarna av det svenska biståndet på omkring 38 miljarder kronor ska i huvudsak läggas ut på utomstående experter.

Kommittén blir en del av utredningsväsendet och ligger under regeringen. Den behöver därför inte godkännas av riksdagen, där biståndsminister Gunilla Carlsson i december förra året fick gå in i förhandlingar med en motspänstig opposition inför beslutet om nedläggning av myndigheten Sadev.

Biståndsministern försäkrar i en intervju i Ekot att kommittén kommer att vara fristående och att dess styrelse ska utarbeta sina arbetsplaner självständigt. Ordförande blir förre Riksbankschefen Lars Heikensten och vice ordförande blir före detta riksrevisor Eva Lindström. Styrelsen får åtta övriga ledamöter, däribland professor Hans Rosling och Eva Lithman, ordförande i OECDs utvärderingsnätverk inom biståndskommittén DAC.

De tidigare omkring 15 anställda vid Sadev i Karlstad kommer inte att få företrädesrätt till tjänster i kommittén. Detta trots att personalen enligt ST fått löften om att lagen om anställningsskydd, las, skulle tillämpas. När utrikesdepartementet i en promemoria i juni förra året föreslog en avveckling av Sadev uttalades att reglerna i las skulle ”beaktas”.

Det är upprörande att regeringen inte håller det löftet, anser STs ordförande Britta Lejon.

– Det är dålig personalpolitik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA