Ingen ansvarsfrihet för rådet

EU2009-04-24

Europaparlamentet och ministerrådet är på kollisionskurs igen. Parlamentet vägrar ge ministerrådet ansvarsfrihet. Rådet har hållit inne uppgifter till parlamentets budgetkontrollutskott.

Europaparlamentet är kritiskt till redovisningen av ministerrådets administrativa kostnader. Parlamentet kritiserar bland annat att rådet inte lämnar en årlig verksamhetsrapport såsom andra institutioner gör. Ledamöterna är också oroade över felaktigheter i rapporteringen av betalningar. Bland annat gäller det betalningar till jordbrukssektorn och strukturfonder, skriver Europaportalen.

Parlamentet efterlyser också en övergripande analys av merkostnaderna för att parlamentet håller till i både Bryssel och Strasbourg och begär en oberoende rapport om koldioxidpåverkan av de tolv sessioner som hålls i Strasbourg varje år.

– Jag är mycket glad över att det var en så stor majoritet som stödde mitt betänkande. Rådet har varit ovilligt att lämna ut upplysningar och har vägrat att svara på våra frågor. Stödet visar att det här inte har varit partipolitiskt, utan det handlar om att vi i parlamentet ska kunna kontrollera siffrorna, säger Søren Bo Søndergaard från danska Folkebevægelsen mod EU, som stått för betänkandet.

Röstsiffrorna i parlamentet blev 571 för och 41 emot. Rådet har nu på sig till den 15 maj att svara parlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA