Inga uppsägningar trots övertalighet

REGERINGSKANSLIET2008-06-24

På UD finns en övertalighet på cirka 100 personer. Men den speciella situationen på Regeringskansliet gör uppsägningar näst intill omöjliga.

Ett sparkrav på UD innebär att antalet anställda ska minskas med 100 personer före utgången av 2009. Men bara ett fåtal har hittills nappat på erbjudandet att sluta frivilligt med stöd av Trygghetsstiftelsens omställningsprogram. Det berättar STs sektionsordförande Åke Isaksson.

Arbetsgivaren har inte tagit något initiativ till att säga upp personal och kommer sannolikt inte heller att göra det framöver:

– Uppsägningar skulle innebära att det blir en röra på hela Regeringskansliet, förklarar han.

Orsaken är att Regeringskansliet är en enda myndighet och därmed går det inte att skapa turordningskretsar bara för UD, utan de måste innefatta hela Regeringskansliet.

– Den förra regeringen förbjöd tanken på uppsägningar och den nya regeringen är av samma uppfattning. Dessutom växer Regeringskansliet hela tiden. Det skulle inte gå.

Inte heller är det möjligt att »sockra« Trygghetsstiftelsens omställningsprogram genom generösa avgångsvederlag eller liknande.

– Det kan man göra på andra myndigheter, men här säger finansdepartementet nej.

En konsekvens av att det hittills inte har gått att minska övertaligheten är att utfallet av löneförhandlingarna på utrikesdepartementet blivit det lägsta på hela Regeringskansliet, enligt Åke Isaksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA