UD drar i nödbromsen

UTRIKESDEPARTEMENTET2009-01-29

Omedelbart anställningsstopp, förbud att ta in semestervikarier och inställda projekt. Det är UDs plan för att komma till rätta med svåra ekonomiska problem.

Av:  Therese Säfström

Sedan tidigare har UD ett sparkrav som innebär att 100 anställda ska bort fram till sista december 2009. Nyhetssajten Politikerbloggen har hittat de nya sparåtgärderna i UDs verksamhetsplan för 2009, som just fastställts.

– I praktiken har vi haft anställningsstopp redan tidigare, men med verksamhetsplanen så har det blivit formaliserat. Det här är ett led i att uppnå budgetbalans, säger Cecilia Julin på UDs presstjänst till
ST Press.

STs avdelningsordförande Anita Engvoll tycker att det är märkligt att ha ett anställningsstopp för en del av en myndighet.
– UD kan inte ensam ta ansvar för det här. Vi tycker att det här är ett problem för hela Regeringskansliet, säger hon.

Innan verksamhetsplanen slogs fast skickade Utrikesförvaltningens personalförening ett brev till UDs ledning som även ST ställde sig bakom. Där finns krav på att det genomförs en analys som visar hur besparingsinsatserna kommer att slå. Där finns också önskemål om att anställningsstoppet ska gälla även för tjänster i utlandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA