Inga nya neddragningar på Arbetsförmedlingen
I onsdags gick startskottet för fristående leverantörer att ta över en del av Arbetsförmedlingens uppgifter i ytterligare 101 kommuner, bland dem storstäderna. Det kommer inte att leda till ytterligare neddragningar på myndigheten, åtminstone inte på kort sikt. ”Vi är inte i ett läge där personalen inte har arbetsuppgifter”, säger verksamhetsområdesdirektör Linda Schön Doroci.
På onsdagen startade etapp 2 i Arbetsförmedlingens lansering av tjänsten Rusta och matcha, Krom, med fristående leverantörer av tjänsten. Den första etappen inleddes i maj och omfattade 51 kommuner, och nu tillkom ytterligare 101 kommuner, inklusive storstadsområdena.
Satsningen är en del i den reformering av Arbetsförmedlingen som parterna i januariavtalet – regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna – kom överens om. Den innebär att myndigheten i huvudsak ska ägna sig åt beslutsfattande, kontroll och tillsyn, medan stöd och service till arbetssökande ska skötas av fristående aktörer.
Etapp 2 kommer dock inte att leda till nya nedskärningar på Arbetsförmedlingen, enligt företrädare för myndigheten.
– Det är snarare tvärtom just nu, att vi har en hög arbetsbelastning för att kunna genomföra regeringens politik, säger tillförordnade förvaltningsdirektören Martin Kruse.
Den bilden har även STs avdelningsordförande Åsa Johansson.
– Vi har ett hårt tryck på oss att öka volymerna, samtidigt som myndigheten är restriktiv med att återbesätta lediga tjänster, säger hon.
Verksamhetsområdesdirektör Linda Schön Doroci förklarar att nedskärningarna 2019, då flera tusen medarbetare försvann, innebar att stöd till arbetssökande fick stryka på foten.
– Jag skulle säga att vi i dag till stora delar ägnar oss åt det nya kärnuppdraget, även om vi också arbetar med exempelvis samverkan och överenskommelser. Själva ”rustandet och matchandet” har vi inte kvar i så stor omfattning.
Det finns en osäkerhet om vad Arbetsförmedlingen ska ägna sig åt framöver och vad det innebär för behovet av personal, framhåller Linda Schön Doroci.
– Förutom beslutsfattande och bedömningar har vi ett uppdrag att ansvara för en sammanhållen nationell arbetsmarknadspolitik.
Innan det uppdraget är klarlagt är det svårt att sia om helheten och omfattningen av personal, säger hon.
En annan osäkerhet är det parlamentariska läget som gör det ovisst om regeringens budgetförslag får stöd i riksdagen. Om det inte får det finns risk för relativt stora nedskärningar, befarar STs Åsa Johansson.
– Vi har velat ha samtal med arbetsgivaren om vad vi i det läget kan göra för att förhindra eventuella uppsägningar, exempelvis använda lokala omställningsmedel. Men arbetsgivaren har i dagsläget inte varit intresserade av det.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.