Reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter
När reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter ska fristående aktörer stå för matchande och rustande insatser, men myndigheten kommer inte att bantas – i alla fall inte nästa år, uppger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.
Som tidigare aviserats ska Arbetsförmedlingen fortsatt ha ansvar för arbetsmarknadspolitiken, men matchande och rustande insatser ska framför allt utföras av fristående aktörer. Det meddelades på en pressträff i dag där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, redogjorde för hur regeringen ska ta reformeringen av myndigheten vidare.
Budskapet var att Arbetsförmedlingen måste bli mer effektiv för att långtidsarbetslösheten ska kunna pressas tillbaka.
I en intervju med Publikt säger Eva Nordmark att detta inte kommer att innebära några nedskärningar på Arbetsförmedlingen, i alla fall inte nästa år.
– Med de satsningar vi gör och de tillskott som vi ger till myndigheten så skapar vi förutsättningar för Arbetsförmedlingen att även framgent vara en stor och viktig myndighet i hela vårt avlånga land, säger hon.
Men på längre sikt utesluter inte Eva Nordmark att myndigheten kan komma att krympas.
– Över tid så kan det minska något. Det beror på hur försättningar i övrigt ser ut. Vi har en väldigt hög arbetslöshet i Sverige i dag. Vi fick under 2020 den största kris som vi har haft på svensk arbetsmarknad i modern tid och vi har tillfört stora resurser till arbetsmarknadspolitiken, säger hon.
Eva Nordmark meddelade också på pressträffen att en ny arbetsmarknadspolitisk insats, förmedlingsinsatser, ska införas. Förmedlingsinsatserna, som ska utföras av leverantörer, ska stödja arbetssökande antingen genom direkt matchning eller genom utbildning.
I en skriftlig kommentar till Publikt uppger arbetsmarknadsministerns pressekreterare Max Ney att det här inte innebär att tjänsten Kundval rusta och matcha, Krom, därmed försvinner. Den nya regleringen av förmedlingsinsatser ska ge Arbetsförmedlingen en bättre grund att anskaffa tjänster som Krom, uppger han.
I den departementspromemoria som nu går ut på remiss föreslås en del lagändringar. Det handlar till exempel om ändringar som syftar till att skydda enskildas integritet samtidigt som Arbetsförmedlingen och leverantörerna mer effektivt ska kunna utbyta information. Lagändringarna föreslås gälla från och med den 1 december 2022.
Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, kan inte se någon direkt kursändring i det som Eva Nordmark presenterade i dag.
– Jag har inte läst departementspromemorian än och har inte detaljerna, men om man såg framför sig en kursändring när januariavtalet föll så ser jag inte det i dagens dragning från arbetsmarknadsministern.
Hon konstaterar att Eva Nordmark tryckte på att Arbetsförmedlingen fortsatt ska ha ett nationellt ansvar för arbetsmarknadspolitiken.
– Men då måste man ha muskler eller verktyg för att kunna verkställa någon form av styrning. Jag kan inte se hur det det ska fungera i praktiken. En mängd enskilda aktörer kan inte vara en nationell kraft av sig själv. Deras uppdrag är inte att långsiktigt agera för den arbetssökandes varaktiga sysselsättning.
Åsa Johansson framhåller att myndigheten är mitt uppe i förändringsarbetet.
– Man forcerar det här. Det fungerar vare sig med it-system, eller att det finns leverantörer överallt, så just nu går vi kort. Man växlar över till tjänster som inte finns, sådant ger alltid dubbelarbete i förlängningen.
Enligt Åsa Johansson är arbetsbelastningen därför hård för myndighetens anställda.
– Det finns flera orsaker. Man har förutsatt att många stödprogram ska börja fungera, att folk är självgående och en hög grad av automation. Man har räknat hem vinster innan de uppstått. Det som spär på arbetsmiljöproblematiken är en oro inför framtiden, och den är stor just inom arbetsförmedlarkollektivet. Sedan finns det andra grupper, de som arbetar med digitala tjänster och analytiker, som inte är oroade. Det är en tudelad myndighet på sätt och vis.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.