HRFs strejk avvärjdes

AVTALSRÖRELSEN2012-06-11

Hotell- och restauranganställdas förbund, HRF, sköt upp sin varslade strejk på fredagen, och efter intensiva förhandlingar under helgen träffades ett avtal på söndagen.

HRFs nya avtal gäller för cirka 65 000 anställda inom hotell- och restaurangbranschen. Alla heltidsanställda får enligt det nya avtalet ett krontalspåslag med 620 kronor. Enligt HRF är avtalet ett steg framåt, eftersom man stoppat arbetsgivarens krav på ett avtal om yrkesintroduktion. Det skulle enligt facket ha inneburit lönesänkningar på 25 procent för alla under 25 år, vilket är många i en ungdomsdominerad bransch.

Avtalet innebär också att minimilönen höjs med 90 procent av 620 kronor för alla över 20 år, motsvarande 558 kronor. Arbetsgivarorganisationen Visitas utgångsbud var frysta minimilöner och ett yrkesintroduktionsavtal där alla under 25 år skulle kunna gå på 75 procent av lönen under två år.

”Det här är en satsning på de som har allra lägst lön. Löneökningen är en bit från vad vi ville, men vi har motat bort förslaget om att sänka ungas löner med 25 procent. Avtalet ger dessutom en reell löneökning i kronor och det är oerhört viktigt i en låglönebransch som vår, säger HRFs ordförande Ella Niia i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA