Hotade att döda arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-04-02

Två anställda på Arbetsförmedlingen i Göteborg fick under förra året upprepade dödshot mot sig och sina barn från en uppretad arbetssökande. Händelserna har satt Arbetsförmedlingens säkerhetsrutiner på prov.

Av:  Sofia Brax

Den nu 40-årige mannen nekades en utbildning av arbetsförmedlingen 2001. Redan då ringde han hem till flera handläggare med påtryckningar, som dessa beskrivit som obehagliga.

Under våren 2007 tog mannen plötsligt åter kontakt med två kvinnliga handläggare. Påtryckningarna övergick efter hand i direkta dödshot. Sammanlagt har han ringt flera hundra telefonsamtal till kvinnornas hem-, mobil- och tjänstetelefoner, där han bland annat sagt att han ska döda dem och deras barn. En gång låtsades han ringa från ett sjukhus, med meddelande om att den ena kvinnans dotter var påkörd. Han har även hotat den andra kvinnan att tända eld på hennes hus. Hon kände sig till slut inte säker i sitt eget hem.

Gjorde polisanmälan

– Jag råkade vara på kontoret den dagen i december då hoten eskalerade, säger Kersti Lindskog, STs skyddsombud i den organisation som den ena hotade förmedlaren tillhörde.

– Vi tog kontakt med huvudskyddsombuden och berörda chefer. Den drabbade kollegan fick med sig en person och gick till polisen och gjorde en anmälan. Andra fick hjälpa till att avboka hennes besök.

Ganska snabbt tog dåvarande Länsarbetsnämnden över ansvaret för säkerheten. Lokalen försågs med extra säkerhetsåtgärder, besöksrutinerna skärptes, förmedlaren erbjöds taxiresor mellan hemmet och arbetsplatsen samt en särskild larmtelefon. I förundersökningen framgår att hon under en period haft bevakning dygnet om.

Kenth Rudh, närmast säkerhetsansvarig, vill inte prata om det som hänt förrän efter rättegången, men säger ändå:

– I detta specifika fall har vi gjort saker som vi aldrig gjort tidigare på Arbetsförmedlingen.

Enligt Kersti Lindskog har den hotade förmedlaren sagt att hon blev imponerad av hur väl skyddsnätet slöt upp.

– Hon kan i dag inte kan komma på något ytterligare som hon kunnat önska sig, berättar Kersti Lindskog.

Diskussioner om säkerheten

På det kontor dit en av förmedlarna var utlokaliserad har fackets roll blivit att stötta den som drabbats, ta korridorsnacket och finnas till hands om någon vill prata.

Redan innan bedrevs ett ambitiöst säkerhetsarbete på arbetsförmedlingarna i länet. Men det har blivit mer diskussion om säkerhetsfrågor i personalgruppen, konstaterar ST-klubben. Många har till exempel blivit mer vaksamma på att följa gällande regler om möblering av besöksrum.

Tillbuden har blivit fler

Tillbuden med inslag av hot och våld har ökat på arbetsförmedlingarna från 2006 till 2007.

– Jag har en känsla av att det har tilltagit, med en hårdnande situation på arbetsmarknaden och en tuffare tillämpning av regelverket, säger Kerstin Andersson, enhetschef på personalavdelningen på huvudkontoret.

I mars åtalades mannen för hot mot tjänsteman. Rättegången väntas äga rum under våren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA