ST ifrågasätter ökad samordning

E-FÖRVALTNING2010-02-19

E-delegationen har föreslagit att olika myndigheter ska samordna delar av sin ekonomi- och personaladministration. Men i ett yttrande pekar nu ST på flera risker med en sådan förändring.

I slutet av hösten presenterade e-delegationen sitt första betänkande: ”Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning”. Delegationen föreslår där förändringar för att öka produktiviteten och effektiviteten i staten.

Ett av förslagen är att myndigheter i större utsträckning ska samordna sin ekonomi- och personaladministration. Men ST efterlyser nu en närmare analys av vilka negativa effekter en sådan förändring skulle kunna få.

– Många funktioner inom it-, ekonomi- och personalområdet har nära kopplingar till myndigheternas kärnverksamhet. Vad händer om man bryter ut de delarna och lägger dem någon annanstans? säger Torbjörn Carlsson, utredare på ST.

ST anser också att förslaget kan innebära en säkerhetsrisk. ”Vilka risker finns med att organisationer utanför myndigheten i stor skala har tillgång till information av olika slag?”, skriver förbundet i sitt yttrande.

E-delegationen förespråkar att myndigheter köper ”mer färdiga och standardiserade it-tjänster från externa leverantörer” – i stället för att producera dem på egen hand.

– I praktiken kan myndigheter bli väldigt beroende av enskilda bolag, som man upphandlar de här tjänsterna med, anser Torbjörn Carlsson.

I betänkandet skriver e-delegationen också att man framöver kommer att sätta samman olika expertgrupper ”för att vidga delegationens perspektiv.” ST betonar vikten av att då inrätta en särskild expertgrupp för att arbeta med personal- och arbetsmiljöfrågor – och att de fackliga organisationerna bjuds in till den.

– De frågor som man diskuterar kan innebära genomgripande förändringar av arbetsmiljön. Därför behöver vi på ett tidigt stadium få med oss det fackliga perspektivet: hur påverkas arbetet av att allt mer läggs ut på nätet? Kanske blir det helt nya personalgrupper som växer framöver – som telefonister i call-center? säger Torbjörn Carlsson.

E-delegationen, som har i uppdrag att formulera en strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning, ska årligen lämna delrapporter med underlag och förslag till regeringen. En slutrapport ska lämnas senast 31 december 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA