Hoppas på fler fasta jobb på Migrationsverket

VÅRBUDGETEN2016-04-13

Migrationsverket får nästan 31 miljarder kronor extra för 2016 till följd av flyktingsituationen. ”Det är bra. Nu hoppas jag att våra tidsbegränsat anställda kan få en tillsvidareanställning och därmed en större trygghet”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Som Publikt tidigare har rapporterat begärde Migrationsverket i sitt budgetunderlag drygt 2 miljarder kronor mer i förvaltningsanslag än beviljad budget 2016. Dessutom begärde myndigheten drygt 28 miljarder kronor extra för ersättningar och bostadskostnader för asylsökande.

Det är också vad myndigheten får av regeringen, som anslår knappt 2,2 miljarder kronor på myndighetens förvaltningsanslag och 28,8 miljarder för ersättningar och bostadskostnader.

Sanna Norblad räknar med att det kommer att leda till att arbetsgivaren kommer att omvandla myndighetens många tidsbegränsade anställningar till tillsvidareanställningar. I slutet av 2015 hade knappt 1 700 medarbetare en annan anställning än tillsvidareanställning, enligt Migrationsverkets årsredovisning.

– Vi behöver deras kompetens och de behöver få en anställningsform med större trygghet. Som det är nu söker sig många både bort från Migrationsverket men också internt mellan olika orter i jakt på större trygghet. Det är inte bra varken för dem eller för verksamheten, säger hon.

Dessutom behöver myndigheten få fart på introduktionsutbildning och kompetensutveckling, något som är eftersatt enligt Sanna Norblad.

I vårändringsbudgeten aviserar också regeringen att ansvaret för bosättningsfrågor för nyanlända överförs från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket från 2017. För det får Migrationsverket 20 miljoner kronor extra redan i år för att kunna förbereda sig.

– Jag hoppas att vi får till en smidig verksamhetsövergång och att vi får möjlighet att ta vara på Arbetsförmedlingens kompetens i de här frågorna.

Migrationsverket får också 20 miljoner kronor extra på anslaget för utresor för avvisade och utvisade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA