Högskoleverket kritiserar universitet

HÖGSKOLAN2012-05-10

Högskoleverket riktar allvarlig kritik mot Sveriges lantbruksuniversitet för hur man hanterat ärenden om befordran till lektor och professor. I stället för att ge avslag har man bett de sökande att återkalla sin ansökan.

Lärarförslagsnämnden vid fakulteten har för flera sökande kommit överens om att utan föregående sakkunniggranskning föreslå avslag på ansökningarna. Därefter har nämnden skickat sitt förslag till beslut till den sökande. Något beslut om avslag har inte fattats av nämnden, utan den sökande har fått besked om att han eller hon bör återkalla sin ansökan. Högskoleverket uppmanar nu SLU att utförligt redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att rätta till bristerna.

Högskoleverket hänvisar till bestämmelserna i högskoleförordningen, som bland annat föreskriver att yttrande från minst två personer med särskild kunskap om ämnesområdet ska tas in vid anställning av lektorer eller professorer. Lagen föreskriver också att beslut om att avslå en ansökan om att befordras till professor bara får fattas av rektor.

”Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande att i stället för att handlägga ärendena på sedvanligt sätt uppmana de sökande att återkalla sina ansökningar efter det att lärarförslagsnämndens förslag till beslut meddelats dem. Genom att de sökande följt uppmaningen har de förlorat sina möjligheter att få frågan prövad av Överklagandenämnden för högskolan”, skriver Högskoleverket i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA