Högskolans styrning ska utredas
Regeringen tillsätter en utredning för att se över finansiering och styrning av den högre utbildningen. Utredningen ska också se över forskningen. Det skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i en debattartikel.
Staten investerar mer än 60 miljarder kronor årligen på högskoleutbildning och forskning. Högskolan är också den största statliga arbetsgivaren med cirka 60 000 anställda, skriver Helene Hellmark Knutsson i sin artikel i Svenska Dagbladet. Med närmare 400 000 studenter är det en omfattande och viktig verksamhet som måste fungera väl.
”Högre utbildning och forskning spelar en avgörande roll för vår förmåga att möta samhällets stora framtidsutmaningar. Därför är det viktigt att universitet och högskolor har rätt förutsättningar att ta sig an samhällets förväntningar och behov. Det gäller inte minst frågan på vilket sätt resurser tilldelas våra lärosäten”, skriver hon.
Den utredning som tillsätts efter årsskiftet får i uppdrag att lämna förslag till ett nytt system för styrning och resurstilldelning. Utredningen ska omfatta resurser till såväl högre utbildning som forskning samt utbildning på forskarnivå. Meningen är att utredningen ska föreslå ett system som ger universitet och högskolor incitament att utveckla verksamheten utifrån de lagar, förordningar och mål som riksdag och regering har fastställt för högre utbildning och forskning, skriver Helene Hellmark Knutsson:
”Sverige ska ha starka och ansvarstagande universitet och högskolor. Därför måste ett nytt styr- och resurstilldelningssystem kunna fungera under en lång tidsperiod. Det ska ge staten verktyg för en ändamålsenlig styrning och ge universitet och högskolor möjlighet att agera strategiskt och långsiktigt.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.