Högskola fälls för otillåten upphandling
Konkurrensverket fäller Södertörns högskola för otillåten direktupphandling. Granskningen inleddes sedan Publikt i höstas avslöjade att högskolan köpt konsulttjänster för fem miljoner kronor utan föregående annonsering.
I augusti 2014 rapporterade Publikt om hur Södertörns högskola rundat upphandlingsreglerna när man anlitade ett konsultbolag inför en omorganisation.
I korthet hände följande:
Utan att annonsera och konkurrensutsätta uppdraget skrev högskolan avtal med det lilla bolaget The Synthetic Family, som redan efter två veckor skickade en faktura på 350 000 kronor, vilket är det maximala beloppet för tillåten direktupphandling plus moms. Men uppdraget skulle löpa under ett helt år.
Därefter försvann The Synthetic Family ur högskolans bokföring. I stället kom en ström av fakturor avseende samma uppdrag från det stora IT-bolaget Cybercom. Men det var samma konsulter som jobbade på högskolan. Det visade sig att Cybercom skötte faktureringen åt The Synthetic Family, som plötsligt blivit ”underkonsulter” åt IT-jätten.
När uppdraget avslutades efter ett år hade The Synthetic Familys konsultinsats kostat 4 932 220 kronor inklusive moms. Nu hade de fackliga organisationerna på högskolan reagerat på de höga konsultarvodena och förgäves frågat efter utvärderingar och slutrapport från projektet.
Inför frågor om hur upphandlingen gått till hänvisade ledningen till ett ramavtal om it-tjänster, där Cybercom var ett av åtta godkända it-företag. Men i detta avtal ingick inte organisationsutveckling, som var vad konsulterna ägnade sig åt. Dessutom konstaterar Konkurrensverket ”att The Synthetic Family aldrig varit godkänd som underleverantör på aktuellt ramavtal”.
Nu fäller Konkurrensverket Södertörns högskola i ett beslut med i sammanhanget ovanligt skarpa skrivningar:
”Vi bedömer att ni har avropat en tjänst som inte omfattas av det ramavtal ni har använt er av”, skriver Konkurrensverket och konstaterar att Södertörns högskola inte konkurrensutsatt uppdraget, som därför utgör en otillåten direktupphandling.
”Otillåtna direktupphandlingar anses både av unionslagstiftaren och av den svenska lagstiftaren vara en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet.”
Pär Cronhult, chefsjurist på stiftelsen Den nya välfärdens expertgrupp Konkurrenskommissionen, granskade fallet efter Publikts avslöjande. Även han dömde ut upphandlingen:
– Jag är inte förvånad över att Konkurrensverket fäller högskolan. Det var ett planerat förfarande för att medvetet kringgå bestämmelserna, som man alltså kände till. Man använde ett bulvanförfarande via det stora it-bolaget Cybercom, som lånar sig till att hjälpa en myndighet att kringgå reglerna.
Kenneth Wall, kommunikationschef på Södertörns högskola, medger att handläggningen kunde ha skett på ett annat sätt:
– Nu har de interna rutinerna skärpts väsentligt och resurserna och kompetensen att hantera upphandlingar stärkts.
Men det ser ju ut som att ni med hjälp av en bulvan avsiktligt försökt kringgå reglerna?
– Vi har inte haft någon annan avsikt än att försöka följa regelverket, säger Kenneth Wall.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.