Rundade regler när konsulter anlitades
Södertörns högskola rundade upphandlingsreglerna när ledningen tog in organisationskonsulter för fem miljoner kronor. När man redan efter två veckor närmade sig gränsen för direktupphandling slöts i stället avtal via ett IT-konsultbolag.
Den 14 november 2011 skrev Per Gunnarsson, vd för konsultbolaget The Synthetic Family, avtal med Södertörns högskola om »ledar- och organisationsutveckling« inför den omorganisation då sex institutioner blev fyra.
Det omfattande uppdraget, som kunde förlängas till två år, annonserades aldrig ut och konkurrerande anbud togs inte in.
Två veckor senare skickade The Synthetic Family en faktura på 280 000 kronor plus moms, strax under gränsen för direktupphandling som då var knappt 288 000 kronor.
Därefter upphörde fakturorna från det lilla konsultbolaget med fem anställda. I stället kom räkningarna från ett av landets största IT-konsultbolag, Cybercom.
Högskolan använde nu ett befintligt ramavtal för IT-konsulttjänster. I en så kallad avropsförfrågan hade högskolan skrivit till Cybercom, en av sju leverantörer i ramavtalet, att man konstaterat att företaget är det enda »som skulle kunna leverera efterfrågade tjänster«. Kriterierna i avropsförfrågan var snäva och passade exakt The Synthetic Familys koncept.
Cybercom erbjuder en rad tjänster kring IT-lösningar och datasäkerhet, men ledar- och organisationsutveckling är inte en av dem. Men företaget anlitade The Synthetic Family som underleverantör, som på så vis kunde fortsätta det arbete som påbörjats ett par månader tidigare.
Därmed gjordes aldrig någon upphandling i konkurrens, trots att prislappen för The Synthetic Familys arbete landade på 4 932 220 kronor inklusive moms när den sista fakturan kom 30 november 2012.
Ungefär samtidigt som konsultupphandlingen blev känd bland personalen hade ledningen beslutat om ett sparbeting som innebar anställningsstopp och inköpsstopp. När de fackliga organisationerna fick vetskap om de höga konsultkostnaderna började de ställa frågor till ledningen.
– Vi reagerade över de höga kostnaderna och ville veta vad pengarna använts till. Jag vill minnas att det var till ledningsstöd, men det var svårt att få mer exakta svar, säger Sofie Edlund, STs dåvarande ordförande på högskolan.
Efter ett möte i högskolestyrelsen avslutades samarbetet med The Synthetic Family och facken fick löfte om att framtida konsultupphandlingar ska föregås av mbl-förhandling.
I dag har The Synthetic Familys vd Per Gunnarsson ytterst vaga minnen av uppdraget som stod för halva årsomsättningen i hans företag:
– Södertörns högskola, jag minns inte riktigt, prata med dem.
Men du har ju skrivit under avtalet och själv haft uppdraget under hela 2012?
– Det är möjligt, det var så länge sedan.
Har du jobbat åt Cybercom?
– Nej, inte vad jag vet.
Enligt handlingarna så är ni underleverantörer till Cybercom?
– Ja, kanske det, vi har kontakt med så många leverantörer.
Det kan ju lätt se ut som att högskolan använde Cybercom för att kringgå upphandlingsreglerna?
– Nu spekulerar du. Det där får du fråga Södertörn om.
Avtalen är undertecknade av högskolans rektor Moira von Wright, men även hennes minnesbild är dunkel:
– Jag minns att jag skrev på. Men jag kommer inte ihåg detaljerna i avtalet. Jag håller med om att det blev jättedyrt, men en så stor omorganisation kräver extern hjälp. Jag hade uppfattningen att allt var korrekt. Det är tråkigt om det inte gått rätt till.
Ekonomichefen Kent Råberg förklarar att det var bråttom:
– Det var viktigt att komma i gång snabbt, därför användes ett förfarande utan annonsering.
Södertörns högskolas hantering av affären ifrågasätts av experter.
Konkurrensverkets jurist Malin Kulander ser frågetecken:
– Frågan är om de tjänster som ropats av omfattas av avtalet.
Ramavtalet riktar sig till IT-företag, konstaterar Pär Cronhult, chefsjurist och föredragande i den näringslivsfinansierade Konkurrenskommissionen.
– Såvitt jag kan bedöma är det därför inte möjligt att avropa organisationskonsulttjänster på avtalet. Upphandlingen skulle i stället ha annonserats i särskild ordning, där företag som sysslar med den typen av organisationstjänster inbjudits till att lämna anbud. Att inte göra så innebär en överträdelse av upphandlingslagen, säger Pär Cronhult.
Fakturorna
- The Synthetic Family, 28 november 2011, 350 000 kronor
- Cybercom Group, 23 februari 2012, 805 875 kronor
- Cybercom Group, 1 mars 2012, 408 188 kronor
- Cybercom Group, 31 mars 2012, 483 000 kronor
- Cybercom Group, 30 april 2012, 441 000 kronor
- Cybercom Group, 31 maj 2012, 458 063 kronor
- Cybercom Group, 25 juni 2012, 1 593 kronor
- Cybercom Group, 30 juni 2012, 425 250 kronor
- Cybercom Group, 1 augusti 2012, 64 313 kronor
- Cybercom Group, 31 augusti 2012, 462 000 kronor
- Cybercom Group, 30 september 2012, 383 250 kronor
- Cybercom Group, 31 oktober 2012, 523 688 kronor
- Cybercom Group, 30 november 2012, 126 000 kronor
Sammanlagt konsultarvode: 4 932 220 kronor
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.