Granskare dömer ut upphandling
Södertörns högskola har brutit mot upphandlingsreglerna på flera punkter. Den bedömningen gör den näringslivsstödda Konkurrenskommissionen som granskat högskolans konsultköp efter Publikts avslöjande i förra numret.
Publikt har tidigare rapporterat om hur Södertörns högskola kringgick upphandlingsreglerna vid köp av konsulttjänster i samband med en omorganisation.
De höga kostnaderna – närmare fem miljoner kronor inklusive moms –samtidigt som högskolan hade ett sparbeting, ledde till att de fackliga organisationerna tog upp frågan i högskolestyrelsen.
Nu har Konkurrenskommissionen, en näringslivsfinansierad expertgrupp, gjort en egen granskning och i en preliminär bedömning kommit fram till att högskolan på flera punkter brutit mot lagen om offentlig upphandling.
– Det som kommit fram i utredningen ger enligt min mening intryck av att högskolan medvetet försökt kringgå lagen om offentlig upphandling i syfte att gynna en viss leverantör, säger Pär Cronhult, chefsjurist och föredragande i kommissionen.
Enligt utredningen överskred högskolan gränsen för direktupphandling 2011 genom att anlita två olika organisationskonsulter inom samma räkenskapsår. Den första fakturerade 143 000 kronor och den andra, The Synthetic Family, fakturerade 280 000 kronor efter bara två veckors arbete. Den tillåtna gränsen för direktupphandling var då knappt 288 000 kronor.
Nästa överträdelse av lagen om offentlig upphandling skedde enligt Konkurrenskommissionen när högskolan fortsatte med att i ett »konstruerat förfarande« anlita The Synthetic Family under 2012.
Under stor brådska skrevs ett helt nytt avtal med IT-konsultbolaget Cybercom som plötsligt kunde erbjuda The Synthetic Family som underleverantör. Nu användes ett ramavtal för »datatjänster«, och inte för »organisationsutveckling« som upphandlingen avsåg.
Dessutom var ramavtalet tecknat med flera bolag, men bara Cybercom tillfrågades.
Efter Publikts avslöjande av affären i förra numret hävdade högskolans ekonomichef Kent Råberg, som själv inte var delaktig i upphandlingen, på högskolans intranät att ledningen trott sig göra rätt och »inte haft anledning att ändra uppfattning«.
I dag har Kent Råberg fått ansvaret för upphandlingar och säger till Publikt:
– Vi ska titta noga också på vad Konkurrenskommissionen säger. Om det sedan skulle visa sig att vi brutit mot någon lag eller förordning ska vi vidta åtgärder så att något liknande förhindras i framtiden.
Högskolan har fått tre veckor på sig att komma med eventuella synpunkter. Därefter spikar Konkurrenskommissionen sitt ställningstagande.
Konkurrenskommissionen
- Konkurrenskommissionen är en expertgrupp som granskar konkurrens- och upphandlingsfrågor. Den har startats av den näringslivet närstående stiftelsen Den nya välfärden.
- Kommissionen har skickat ett preliminärt utlåtande till Södertörns högskola som därmed ges möjlighet att komma med synpunkter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.