Hittills har bara ett traineejobb registrerats

ARBETSMARKNAD2015-11-06

Av utlovade 32 000 trainee-jobb för unga arbetslösa har det hittills bara registrerats ett enda, avslöjar SVT. Men ansvariga ministern Ylva Johansson, S, tycker inte det är konstigt att det dröjer.

De 32 000 nya jobben för unga var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. Men de utlovade traineejobben har ännu inte kommit till stånd, konstaterar SVT. Åtgärden infördes 3 augusti i år.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till tv att hon är förvånad att det överhuvudtaget har registrerats något traineejobb, eftersom parternas avtal om dem ännu inte är klara.

”Det är inget konstigt utan går som planerat. Avtalen mellan arbetsgivare och fackförbund är inte tecknade, men är på väg att bli klara”, säger hon till SVT.

Traineejobb ska bli en ny möjlighet för unga att komma in på arbetsmarknaden. I traineejobbet ska utbildning varvas med praktik inom vård och omsorg, i offentlig sektor och i bristyrken i privat sektor. Reformen var en viktig del av den 90-dagarsgaranti som S utlovade i valrörelsen. Med 90-dagarsgarantin skulle unga aldrig behöva gå utan utbildning, jobb eller praktik mer än högst 90 dagar.

”Det går trögt, visst är det så. Det beror på att det är två helt nya insatser. Både traineejobb och utbildningskontrakt kräver en hel del förberedelser på lokal nivå innan de kan komma i gång. Det krävs en samverkan mellan oss, kommun, fack och arbetsgivare. Vi tror inte att det kommer att bli några större volymer i år”, säger Johan Wickström, sektionschef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

I vårbudgeten backade regeringen från de utlovade 32 000 traineejobben från valrörelsen till 590 traineejobb i år, 7 000 nästa år och 10 700 jobb 2017.

”Vi ska ha så många traineejobb som krävs. Men jag tänker absolut inte säga hur många det kommer att bli framöver. Det måste anpassas till att vi just nu ser att ungdomsarbetslösheten bland ungdomar med gymnasiekompetens sjunker och då minskar ju behovet”, säger Ylva Johansson till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA