Bild: Mostphotos

Hårt tryck på landets domstolar

DOMSTOLARNA2021-02-24

Trycket på domstolarna fortsätter att öka. Under 2020 fick domstolarna nästan en halv miljon nya mål, enligt Sveriges domstolars årsredovisning. Antalet mål har ökat med 27 procent under en femårsperiod.

Under 2020 strömmade det in nästan en halv miljon nya mål till landets 80 domstolar. Det är fler än någonsin och en ökning med 27 procent på fem år. Jämfört med året innan har antalet mål ökat med fem procent. Migrationsmålen står för en del av de senaste årens ökning, men även utan dem syns en ökning.

”Domstolarna har jobbat hårt, ställt om och totalt sett avgjort fler mål under året, trots pandemin. Men den här utvecklingen är förstås inte hållbar på sikt. Det kommer krävas mer resurser för att upprätthålla rättssäkerheten och minska risken för att enskilda påverkas negativt, något vi kommer återkomma till”, konstaterar Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén i ett pressmeddelande.

Domstolarna avgjorde under förra året 495 816 mål. Det var nytt rekord och en ökning med över 30 procent sedan 2016. Vid tingsrätterna ökade främst antalet brottmål och ärenden om företagsrekonstruktioner. Pandemin har inneburit att förvaltningsrätterna fått hantera nya typer av mål, till exempel mål om stöd vid korttidsarbete och permittering.

Enligt pressmeddelandet satte pandemin också i övrigt press på domstolarna och bidrog till att antalet inställda förhandlingar ökade för att sedan sjunka tillbaka till mer normala nivåer runt 20 procent mot slutet av året. Domstolarna har arbetat hårt med att ställa om, dels med olika skyddsåtgärder för att begränsa smittspridningen, dels med en kraftig ökning av antalet videokonferenser i förhandlingar där det varit möjligt att genomföra med bibehållen rättssäkerhet. Antalet digitala uppkopplingar ökade med 82 procent till 127 553.

Samtliga domstolsslag ökade antalet avgjorda mål under 2020. Det resulterade i att balanserna (antalet oavgjorda mål) kunde pressas ned något under året.

”Men det kommer enbart vara ett hack i kurvan, för sett över en längre period går utvecklingen åt fel håll”, understryker Thomas Rolén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA