Hårdare krav på Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2010-01-21

Regeringen skärper kraven på Kriminalvården i ett nytt regleringsbrev. Kriminalvården måste bli effektivare i sina prognoser och bättre på samarbetet med andra myndigheter i rättskedjan.

Kriminalvårdens regleringsbrev för 2010 innehåller en del nyheter jämfört med det för 2009, konstaterar myndigheten själv i ett pressmeddelande. Regeringens arbetslinje syns tydligt, både som ett särskilt krav på återrapportering kring samtliga fängelsedömda och som en del av den återrapportering som krävs när det gäller kvinnor i häkte och anstalt samt ungdomar.

Nytt för året är också att regeringen vill ha återrapportering när det gäller överförande av frihetsberövande påföljder. Det handlar då om personer som avtjänar straff i Sverige, men som skulle kunnat avtjäna straffet i något annat land. Regeringen kräver också att Kriminalvården följer upp förekomsten av isolering på anstalterna.

Regeringen vill se högre effektivitet inom myndigheten, bland annat när det gäller prognoserna vad gäller budget och klientutveckling. Kriminalvården ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits eller planeras med anledning av de förslag som lämnades av utredningen Kriminalvårdens effektivitet i höstas. Regeringen vill också att Kriminalvården ska överblicka en längre tidsperiod – fyra år i stället för tre – i de prognoser som myndigheten ska lämna fem gånger om året.

Kriminalvårdens samarbete med Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket, för att bedöma rättsväsendets framtida kapacitetsbehov, ska fortsätta. Och myndigheterna ska senast den 31 december 2011 ha infört ett ”strukturerat elektroniskt informationsflöde framåt i rättskedjan”. Kriminalvården ska också samverka med Migrationsverket och Rikspolisstyrelsen för att bland annat effektivisera arbetet med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA