Ask låter granska Kriminalvården
Justitieminister Beatrice Ask låter externa revisorer granska hur Kriminalvården sköter sin ekonomi. Dess högste chef Lars Nylén säger att regeringen har varit väl medveten om myndighetens svåra ekonomiska situation.
Beatrice Ask uttalade nyligen i en riksdagsdebatt att det är »oerhört nödvändigt« att undersöka om Kriminalvården följer statliga riktlinjer och använder skattebetalarnas pengar på rätt sätt. Det uppdrag hon senare gav till Pricewaterhouse Coopers innebär att revisionsbyrån bland annat ska granska hur mycket pengar som lagts på projektering av nya anstalter och häkten de senaste fem åren – och hur mycket som varit »förgävesprojektering«.
Flera projekt ligger på is
Bakgrunden är att flera projekt, exempelvis en ny anstalt i Östersund, fått läggas på is på grund av det väntade budgetunderskottet. Förarbetet för anstalten har hittills kostat 155 miljoner kronor.
Justitieministern framhåller
också att Kriminalvården fått ekonomiska tillskott på 2,5 miljarder kronor sedan 2004, en närmare 50-procentig ökning.
Inte råd driva nya institutioner
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén säger till ST Press att myndigheten upplyst regeringen om att man inte har råd att driva de nya institutioner som den förra, socialdemokratiska regeringen beställde och som nu är långt framme i projekteringsprocessen.
– Det blev ett glapp mellan den förra och den nuvarande regeringen. Sätter man stopp nu innebär det att man inte får något för de kostnader som är nedlagda, men det betyder inte att det är vårt fel.
Kriminalvården bedömer att budgetunderskottet blir cirka en miljard kronor 2011 och 2,2 miljarder kronor 2012. För att minska underskottet planerar man nu för en forcerad nedläggning av äldre anstalter. Ett beslut kommer nästa år.
Lars Nylén säger att han inte är bekymrad över Beatrice Asks uttalanden och den externa granskningen.
– Jag lägger inte ned någon kraft på att tolka det. Vill hon låta en extern byrå granska oss får hon väl göra det.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.