Besparingar väntar kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2009-11-05

Kriminalvården saknar pengar och flera anstalter och häkten hotas av nedläggning. 20 november presenterar generaldirektör Lars Nylén vilka besparingar som ska genomföras.

Av:  Björn Forsberg

Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården, säger att mycket av Kriminalvårdens ekonomiska problem orsakas av höga hyror för nybyggda anstalter som Kriminalvården hyr av Specialfastigheter.

– När vi nyligen fick ett tilläggsanslag på 300 miljoner kronor så var 279 miljoner redan intecknade i form av hyreskostnader.

Sedan har projektet med specialfängelser kostat stora pengar. Kumlaprojektet stod färdigt i somras, Hallprojektet är också invigt och Saltvik invigdes 3 november.

En ytterligare orsak till de ekonomiska problemen är tillströmningen av nya intagna. Polis och domstolar har fått större anslag vilket lett till att fler fängelsestraff utdömts utan att Kriminalvården fått tillräckligt ökade anslag, säger Per Sunneborn.

– När man sitter i sista vagnen som vi gör blir det lite ryckigt ibland.

Men det finns också beslut som i framtiden kan få positiva effekter för Kriminalvården. Ett sådant är att man inte längre ska behöva ta regionalpolitiska hänsyn vid etableringen av nya anstalter och häkten.

– Det sparar pengar åt oss eftersom varje ny anstalt eller nytt häkte i Norrland betyder ökade kostnader för resor. Den mesta brottsligheten finns i mellersta och södra Sverige, säger Per Sunneborn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA