Här är rättvisa löner en prioriterad fråga

JÄMSTÄLLDHET2006-11-07

En enkät ledde till fler kvinnliga chefer och mer systematisk jakt på osakliga löneskillnader på Räddningsverket. Det arbetet ska fortsätta, säger Lennart Hansson-Böe.

–Absolut enda kraftfulla sättet att göra något åt osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor är att ha en högsta chef som bejakar och påbjuder jämställdhetsarbete, säger Räddningsverkets personalchef Lennart Hansson-Böe.

Efter att ha haft jämställdhetsarbetet organiserat lite vid sidan av den vanliga verksamheten har ansvaret nu flyttats in till verkets ledningsgrupper och chefer.

Stor omsättning bland kvinnor

–Det började med att vi märkte en oproportionerligt stor omsättning bland yngre kvinnliga handläggare som hade kvalificerade jobb, berättar han.

Två studenter vid Karlstads universitet gjorde därför en enkät om kön och maktstrukturer bland alla handläggare på huvudkontoret. De flesta kvinnor uppgav att de kände sig särbehandlade genom att de fick sämre lön än manliga kolleger och genom att de »osynliggjordes« på olika sätt.

Sedan dess har ett femårigt projekt startats för att förbättra jämställdhetsarbetet. Temadagar för all personal och utbildning för ledningsgrupperna har anordnats.

I samband med en omorganisation 2004 krävde dåvarande gd Christina Salomonson att minst en person av varje kön skulle rekommenderas vid chefstillsättning. Resultatet blev fem nya kvinnliga chefer.

Man började också granska mäns och kvinnors löner i arbeten med samma svårighetsgrad. En lokal avtalsmodell infördes. Enligt Lennart Hansson-Böe ålades lönesättande chefer att rätta till löneskillnader som de inte kunde förklara på sakliga grunder.

Mindre löneskillnader

Modellen har använts sedan 2004 och löneskillnaderna »rakt av« mellan män och kvinnor har minskat från 15 till 10 procent.

–Med årets lönerevision lyckades vi inte lika bra som tidigare. Men vi ska gå vidare och facken står bakom oss i detta, säger han.

Vid Räddningsverkets skolor, som är starkt mansdominerade, har man fört in ett könsperspektiv i utbildningen. En extern konsult har anlitats för detta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA