Hänsyn bara på papperet

RFV2004-05-31

Ulla Persson ville gå ned i arbetstid för att inte bli utbränd. Men arbetsgivaren Riksförsäkringsverket sa nej, och hennes enda alternativ var att säga upp sig.

–Jag är väldigt besviken på dem, säger ST-medlemmen Ulla Persson, som i dagarna lämnade sin anställning på Riksförsäkringsverket, RFV.

–RFVs generaldirektör Anna Hedborg uttalar sig ofta i medierna om att man ska ta hänsyn till människors olikheter och att man vill ha kvar 40-talisterna i arbetslivet, framhåller Ulla Persson. Men de signalerna såg jag inte på hennes egen myndighet.

Ulla Persson är 60 år och vill gärna fortsätta att arbeta. Men efter ett års veckopendlande mellan hemmet i Örnsköldsvik och jobbet på RFV Data i Sundsvall kände hon att hon inte klarade tempot. Övertidsarbetet var så omfattande att hennes arbetsgivare fick begära dispens från övertidsreglerna, och pendlandet tog på krafterna.

Ulla Perssons arbete var att leda införandet av ett tekniskt system för indexuppräkning av pensionerna i det nya pensionssystemet.

–Arbetstempot var extremt, berättar hon. Jag har arbetat med systemutveckling i hela mitt liv. På andra jobb har man haft arbetstoppar en vecka eller två, men här var det så under mycket lång tid.

Varningssignaler i form av svårigheter med koncentration, sömn och minne infann sig, men Ulla Persson ville inte sjukskriva sig. I stället begärde hon att få ta extra ledigt under den kommande sommaren, och därefter gå ned i arbetstid. Ledigheten skulle hon bekosta själv genom tjänstledighet.

Hon fick stöd i kraven av det lokala ST-facket, men arbetsgivaren sa nej.

Enligt STs sektionsordförande Jane Kjellsson var orsaken till avslaget verkets restriktiva policy för tjänstledigheter.

–Jag tog kontakt med personalchefen, som hänvisade till policyn och sa att man inte tänkte göra något, säger Jane Kjellsson.

Dåvarande enhetschefen Helena Morgonsköld, som fattade beslutet, säger att verket utgår från Arbetsgivarverkets tolkning av lagen, och att det vid sidan om studie- och föräldraledigheter krävs särskilda skäl för ledighet. Hon anser att myndigheten försökt att hitta andra lösningar på Ulla Perssons problem.

Men för Ulla Persson blev följden av RFV Datas beslut att hon kände sig tvingad att säga upp sig. Hon skickade kopior av uppsägningsbrevet till generaldirektör Anna Hedborg och personalchefen på RFV Data, men har inte fått någon reaktion tillbaka från dem.

–Det känns lite som 1800-talet, säger hon. Jag vet att det finns andra på arbetsplatsen som velat gå ned i arbetstid, och många tycker att det här var väldigt märkligt.

Flera äldre medarbetare på RFV Data har i stället för ledighet försökt få delpension, i enlighet med det nya avtalet på myndighetsområdet.

–Flera har sökt men bara en har fått ja, berättar Jane Kjellsson. En av dem som fick avslag är nu deltidssjukskriven.

Överdirektör Adriana Lender bekräftar RFVs restriktiva inställning.

–Vi vill ha våra medarbetare kvar på heltid till pensionsdagen, och gärna lite till om det går, säger Adriana Lender.

Vill inte svara på frågor

RFVs generaldirektör Anna Hedborg har inte velat svara på ST Press frågor om tjänstledighet och delpension. I en intervju i Dagens Nyheter förra året slog hon dock fast:

”Man kan inte ställa samma krav på den som är äldre eller har en sjukdom som på en frisk 30-åring. Vi vet att det kommer en arbetskraftsbrist och de arbetsgivare som kan hantera olikheter blir framtidens vinnare.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA