”Handlar om statens makt”

ST2012-05-29

Staten ska inte hyra in privatanställda för myndighetsutövning – myndigheters kärnverksamhet ska utföras av tillsvidareanställda statstjänstemän, skriver Annette Carnhede och Britta Leijon i en debattartikel.

STs avgående ordförande Annette Carnhede och hennes föreslagna efterträdare Britta Leijon protesterar i en debattartikel i Dagens Nyheter mot en utveckling där privat anställda allt oftare sysslar med sådant som kan anses som myndighetsutövning i staten:

”Myndighetsutövning handlar om samhällets makt att fatta beslut om till exempel en person ska få ersättning från socialförsäkringarna, få sin lärarlegitimation eller få sitt körkort indraget. Vi ser med oro på de senaste årens utveckling som visar att statliga myndigheter tvingas anlita anställda i privata företag för att kunna hantera det löpande arbetet och parera arbetstoppar”, skriver de.

Annette Carnhede och Britta Leijon pekar ut exemplen Skolverket och Försäkringskassan. Att den som formellt fattar själva beslutet är anställd av staten räcker inte för att säkra myndighetsutövningen. Också beredningen av ett ärende hör till myndighetsutövningen, menar de:

”Att fatta ett beslut på en myndighet kan enligt vår mening aldrig handla om att enbart sätta sitt namn på ett papper. Vi anser därför att staten ska upphöra att använda privat anställda för myndigheters kärnuppgifter tills dess att det finns en glasklar reglering kring vilka uppgifter som innebär myndighetsutövning.”

Om förvaltningsmyndigheterna inte har tillräckligt många och tillräckligt kompetenta medarbetare hotas rättssäkerheten av antingen mer bristfälligt underbyggda beslut eller av växande handläggningstider:

”Dessa krav är avgörande för att vi även fortsättningsvis ska upprätthålla en god och rättssäker statsförvaltning – på medborgarnas uppdrag.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA