Annons:

Handläggare utsätts oftare för hot och våld

LÄNSSTYRELSERNA2023-10-05

Antalet fall av hot och våld mot länsstyrelsernas djurskyddshandläggare ökade under första halvåret i år med 50 procent jämfört med hela 2022. Ofta inträffar incidenterna vid omhändertagande av djur, rapporterar P4 Västernorrland.

”Det inträffar flera gånger per år, ibland flera gånger i månaden. En man dömdes nyligen för hot mot tjänsteman efter att ha hotat mig. Folk har uppträtt hotfullt med spadar i händerna”, berättar en djurskyddshandläggare för lokalradion.

Under första halvåret i år har 116 incidenter rapporterats i Sverige. Och om antalet fortsätter öka i samma takt kommer det att bli mer än en fördubbling jämfört med 2022, enligt statistik som lokalradion tagit del av. Statistiken omfattar 20 av landets 21 länsstyrelser.

Utvecklingen förklaras delvis med det hårdnande klimatet i hela samhället, menar länsveterinär Helén Löfblad på Länsstyrelsen i Västernorrlands län:

”Det är lättare att ta till hot nu för tiden”, säger hon till P4 Västernorrland.

Incidenterna inträffar enligt radiokanalen oftast i samband med tillsyn där djur far illa på en gård eller hemma hos sina ägare. Arbetssituationen gör att handläggarna ofta bär larm i samband med att de gör tillsynsbesök. De har också möjlighet att få bistånd av polis, säger en djurskyddshandläggare som lokalradion talat med:

”Vi har möjlighet att begära polishandräckning om vi inte känner oss trygga. Man har blivit mer benägen att anmäla sådana här saker för att man vill att det ska synas att det händer. Det är aldrig acceptabelt att bli hotad i sin yrkesutövning”, säger hon till P4 Västernorrland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA