Gymnasiet ska förbereda för högskolan

TCO2008-09-04

TCO vänder sig emot Gymnasieutredningens förslag att dela gymnasieskolan i en yrkesförberedande och en högskoleförberedande del.

I en gemensam debattartikel i Upsala Nya Tidning skriver TCOs ordförande Sture Nordh, Lärarförbundets Eva-Lis Sirén och Byggnads Hans Tilly att det är en självklarhet att alla gymnasieutbildningar ska ge goda kunskaper i till exempel svenska, historia och engelska. Enligt Gymnasieutredningens förslag kommer bara elever på högskoleförberedande program att läsa tillräckligt mycket svenska och engelska för att få allmän högskolebehörighet. På yrkesprogrammen är kurserna i de flesta fall frivilliga och kräver ofta att eleven läser ett utökat program.

De fackliga företrädarna lyfter i debattartikeln fram tre viktiga skäl för att alla gymnasieelever ska få högskolebehörighet. Det första är att alla ska få möjlighet att sadla om och gå vidare i livet – utan högskolebehörighet hamnar man i en återvändsgränd. Det andra är att framtidens yrkesliv kommer att kräva goda kunskaper i svenska och engelska. Och det tredje att de kunskaperna också kommer att behövas i privatlivet.

”Gymnasieutredningens förslag sorterar eleverna tidigt. Det blir väldigt viktigt vilka val en ung människa gör. I de tidiga tonåren är många villrådiga och en del skoltrötta. Det är viktigt att man genom hela livet har möjlighet att vidareutbilda sig, prova på ett nytt yrke eller komma tillbaka till samma bransch i en ny, mer kvalificerad roll”, skriver Sture Nordh, Eva-Lis Sirén och Hans Tilly.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA