Grundlagsförslag sågas av JK
Beredningen om tryck- och yttrandefrihetslagarna har inte gjort sitt jobb, anser Justitiekanslern. Man borde ha ansträngt sig mer för att skapa en teknikoberoende lag.
Flera remissinstanser, däribland ST, har redan sagt nej till de tre alternativa förslag som beredningen utarbetat för att ersätta Tryckfrihetsförordningen, TF, och Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL. Kritikerna anser att alla tre alternativen försvagar tryck- och yttrandefriheten.
Även Justitiekansler Göran Lambertz förkastar reformförslagen, men han är framför allt kritisk till det som inte gjorts. Enligt JK behövs en teknikoberoende grundlag, och han skisserar själv hur en sådan skulle kunna se ut. Utgångspunkten är vilken sorts yttranden som bör ges ett särskilt starkt skydd.
Med nuvarande lagstiftning blir det ofta upp- och nervända världen när det gäller grundlagsskydd, anser JK. Grundlagen skyddar klistermärken, visitkort och tröjtryck eftersom de är tryckta, medan stencilerade tidningar och bloggar på Internet ofta saknar skydd.
Grundlagens fokus på teknik innebär också att uppenbara brott inte kan beivras. Det händer att inte ens en kriminalteknisk undersökning kan avgöra om till exempel en flagga med hakkors är tryckt eller inte. Då kan JK, som är ensam åklagare på tryckfrihetsområdet, inte åtala.
Dessutom leder de korta preskriptionstiderna för tryckfrihetsbrott till att exempelvis rasistiska klistermärken efter en tid kan säljas fritt. En sådan provocerande straffrihet undergräver allmänhetens förtroende för tryckfrihetslagstiftningen, anser JK.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.