Annons:

Gravida fick skadestånd

POLISEN2008-02-13

Det var otillåten diskriminering när fyra omplacerade gravida polisassistenter tvingades att gå upp i arbetstid när de gick från skifttjänst till dagtjänstgöring. Det slår Arbetsdomstolen fast.

Fyra gravida polisassistenter vid polismyndigheten i Halland fick under olika perioder gå från yttre tjänst med skiftgång till inre tjänst med dagtjänstgöring.

De fick behålla de lönetillägg de tidigare haft på grund av obekväm arbetstid. Men arbetsgivaren beordrade dem att jobba fler timmar per vecka än de tidigare gjort.

Enligt Polisförbundet skulle de ha kvar sitt tidigare arbetstidsmått, eftersom föräldraledighetslagen stadgar att en arbetstagare som omplaceras på grund av graviditet har rätt att bli omplacerad med bibehållna anställningsförmåner.

Enligt Rikspolisstyrelsen, RPS, har de fyra kvinnorna fått behålla sina anställningsförmåner i och med att de fått behålla sina skifttillägg. RPS hävdar att det skulle ha varit orimligt om de skulle haft kvar den kortare arbetstid som var kopplad till skifttjänstgöringen. Anställda som omplaceras från yttre till inre tjänst av andra skäl får enligt RPS inte behålla den kortare arbetstiden.

Nu har Arbetsdomstolen, AD, fastslagit att de fyra polisassistenterna har rätt till ekonomiskt skadestånd av staten. Enligt Arbetsdomstolen är en arbetstidsförkortning en anställningsförmån. Den kan enligt domen sägas utgöra ett slags betald ledighet:

”För övrigt innebar det förhållandet att arbetstagarna efter omplacering fick ett längre arbetstidsmått att de var tvungna att arbeta längre tid för att behålla sin lön. Den ekonomiska innebörden av detta var att de reellt sett fick lägre lön”, skriver AD i sin dom.

Två av polisassistenterna som berörts av problematiken vid två graviditeter vardera ska ha 40 256 kronor respektive 22 612 kronor. De andra två får 21 966 kronor respektive 4 224 kronor.

Dessutom har alla fyra rätt till allmänt skadestånd om 30 000 kronor vardera.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA