Gör polisen till en myndighet

STATSKONTORET2011-09-01

Det är omöjligt att rätta till alla problem inom polisen utan att göra om den till en myndighet, anser Statskontoret.

Polisen har i dag 21 länsmyndigheter, över vilka Rikspolisstyrelsen bara har begränsat inflytande. Detta gör organisationen svårstyrd för regering och riksdag, anser Statskontoret, som på uppdrag av Polisorganisationskommittén analyserat styrningen.

Regeringen styr polisen via Rikspolisstyrelsen, RPS, genom regleringsbrev, krav på återrapportering och resultatdialog. Men eftersom de länsvisa polismyndigheterna är så självständiga är det inte säkert att den politiska viljan slår igenom i verksamheten.

RPS kan inte bestämma om den lokala organisationen eller att en lokal polismyndighet ska ta itu med upptäckta brister. Och för att få myndigheterna att samverka om regionala funktioner tvingas RPS i alltför många fall att förhandla fram en lösning, skriver Statskontoret.

Därtill blir ledningsansvaret oklart med nuvarande organisation, enligt rapporten. Ytterligare ett bekymmer är att utvärderingsresultat inte får ett tillräckligt genomslag i verksamheten.

Statskontoret tycker alltså att det är dags att ompröva polisens organisation. Men vissa brister går att åtgärda redan nu:

  • Mer precisa prioriteringar i regeringens mål för polisen
  • Tydligare finansiell styrning
  • Bättre redovisning
  • Förstärkt tillsyn av polisens verksamhet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA