Ger förutsättning för lika behandling
– Så fort folk i organisationen ser att vi är på rätt väg tror jag att även stämningen i försäkringskassorna blir bättre, säger generaldirektör Anna Hedborg på Riksförsäkringsverket, RFV.
Själv ser hon många fördelar med ANSA-utredningens förslag att slå ihop försäkringskassorna och RFV till en ny socialförsäkringsmyndighet.
I dagens försäkringskassestruktur är det nämligen kassorna själva som har makt över organisations- och personalfrågorna, medan RFV bestämmer i verksamhets- och försäkringsfrågor och över pengarna. Människor i allmänhet tror redan att försäkringskassan är mycket av det RFV står för.
– Ingen verksamhet blir bättre av sig själv, bara för att den förstatligas, men en viss logik i organisationen förbättrar ändå förutsättningarna: Är det en verksamhet som är nationell och ska vara lika, då måste även förutsättningarna vara bästa möjliga för att skapa likhet och lika behandling. Dessutom behövs det en formell grund som underlättar samverkan mellan kassorna och RFV och en form för gemensamma beslut, påpekar Anna Hedborg.
Som det är idag träffar RFV och kassorna endast överenskommelser, som varje kassa sedan måste gå hem och förankra i den egna kassastyrelsen. Kontakterna med facket blir inte heller tillfredsställande. Detta leder till att alla parter är missnöjda.
– Alla kommer att ha nytta av att det blir en enhetlig organisation. Tänk bara på hur mycket energi det gått åt till att skylla på varandra!
Kassornas personal- och kompetensfrågor är något Anna Hedborg ser fram emot att få arbeta systematiskt med – ifall förslaget går igenom.
Den enskilda kassan är i regel för liten för att på egen hand orka arbeta långsiktigt med ett kompetensutvecklingsprogram. Genom att förhandla fram ett utvecklingsprojekt i jätteformat med ett universitet, som arbetar med moderna pedagogiska metoder, tror hon att kassorna ganska snabbt kan hitta ett gemensamt språk, ett gemensamt förhållningssätt och gemensamma metoder.
– Jag tror också att vi med kompetensutveckling kan effektivisera verksamheten och frigöra resurser eller få ut mer för samma pengar. Och den gemensamma organisationen kan också användas så att en del av uppgifterna som idag ligger centralt på RFV läggs ut i landet.
Anna Hedborg har förstått att man i kassorna oroar sig över att de förtroendevaldas roll och insyn ska minska, en oro hon har svårt att ta till sig:
– Politikerna ska självklart ha ordentlig insyn i och kontroll över att verksamheten sker som den är tänkt att göra, men den byråkratiska administrativa apparaten tycker jag de ska lämna åt oss byråkrater att sköta.
Om kassorna förstagligas kommer Försäkringskasseförbundet (FKF), som varit kassornas intresse-, service- och arbetsgivarorganisation, troligtvis att läggas ned. Vem ska då ta över dessa uppgifter?
– Allt ändras ju inte i grunden. Finns det ett uttalat behov och en efterfrågan t ex av en tidning och folk är villiga att betala för den, då kan man säkert fortsätta att ge ut den.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.