Går emot nya ändrade sjukregler
Försäkringskassan är kritisk till de förändringar i sjukförsäkringen som socialdepartementet föreslagit. I ett remissvar skriver myndigheten att det är olyckligt med alltför snabba förändringar.
Försäkringskassan betonar att de förändringar som gjorts i sjukförsäkringen sedan 2008 medfört många förbättringar. Men ändringarna har varit omfattande och skett i snabb takt. Därför välkomnar Försäkringskassan en översyn och att justeringar görs på områden som inte har fungerat tillräckligt väl.
Myndigheten anser att det ur ett kundperspektiv är olyckligt om stora ändringar nu görs med kort framförhållning. Det gör det svårt att få ut information till de försäkrade i god tid och det gynnar inte allmänhetens förtroende för vare sig sjukförsäkringen eller Försäkringskassan.
Genom att reglerna för sjukförsäkringen är mycket komplicerade blir det svårt för den enskilde att förstå utfallet av de förmåner som han eller hon ansöker om, konstaterar Försäkringskassan.
Socialdepartementets förslag om fristående försäkringsombud, personliga lotsar, kollektivt beslutsfattande och nationell samordnare mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården avvisas av myndigheten. Försäkringskassan anser att utvecklingsarbetet bör ske kopplat till ordinarie strukturer och processer. Insatser som sker vid sidan om den ordinarie strukturen kan försvaga denna och splittra ledningskapaciteten.
Syftena med de förslag som Socialdepartementet lagt fram ställer sig Försäkringskassan i huvudsak positiv till, men de lösningar som föreslås anser kassan är för komplicerade. Kostnaden per utbetalning blir mycket hög. Försäkringskassan tycker också att det är viktigt att det blir enkelt för den försäkrade att förstå reglerna, och att det är enkelt att administrera förmånerna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.