Fyrpartssamtal avskaffas i nytt löneavtal

REGERINGSKANSLIET2016-12-13

ST på Regeringskansliet har fått igenom en förändrad form för lönesättningen. Den variant där fyra personer skulle diskutera en enskild medlems lön om denne inte var överens med chefen skapade mest obehag, förklarar STs avdelningsordförande Anita Engvoll.

Inom STs avtalsområde för de statliga myndigheterna kan de lokala parterna välja modell för löneförhandlingarna – antingen traditionell kollektivavtalsförhandling eller lönesättande samtal.

På Regeringskansliet har alla lönesättande samtal, lönen sätts i ett samtal mellan chef och medarbetare.

Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte var överens lyftes frågan tidigare till ett samtal mellan fyra personer. Förutom medarbetaren och dennes chef deltog ytterligare en representant för arbetsgivaren och en fackligt förtroendevald.

Det ledde mest till obehag för medarbetaren, men sällan till högre lön, säger STs avdelningsordförande inom Regeringskansliet Anita Engvoll.

– Det brukar vara annat som skaver. Jag har också varit med om att chefen inför oss andra har uppträtt nedsättande mot medarbetaren, säger hon.

”Skavet” måste tas omhand på ett annat sätt och redas ut före det lönesättande samtalet, menar hon.

I det nya löneavtalet har fyrpartssamtalen förhandlats bort och om chef och medarbetare inte är överens övergår lönesättningen till traditionell kollektivavtalsförhandling.

På utrikesdepartementet testar man en lösning med förberedande lönesamtal före det lönesättande samtalet, berättar Anita Engvoll.

– I ett sådant kan man ta upp fler frågor, blir mer förberedd och kan lättare förstå varför man får en viss lön. Det har inneburit att färre fall lyfts till fyrpartssamtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA