Annons:

Forskningen förstärks

HÖGSKOLAN2012-09-11

Regeringen vill successivt höja nivån på anslagen till forskning med fyra miljarder kronor. Till största delen handlar det om mer eller mindre riktade tillskott.

Regeringen ska lägga fram sin forskningsproposition ”Mot bättre vetande” i oktober. Men huvuddragen redovisades på en presskonferens i dag, då de borgerliga partiledarna besökte Science for Life Laboratory i Solna. Laboratoriet blir en av vinnarna i förslaget, liksom annan medicinsk forskning.

De totala statliga forskningsanslagen ökar med 1,7   miljarder kronor nästa år, enligt förslaget. Sedan höjs nivån efterhand, och 2016 ska anslagen för forskning och utveckling ha höjts med 4 miljarder kronor. I år ligger den statliga anslagsnivån för forskning och utveckling på drygt 30 miljarder kronor, enligt SCB.

De största satsningarna är – siffrorna gäller 2016:

•   Direkta anslag, fakultetsanslag, till universitet och högskolor 900 miljoner kronor

•   Spetsforskning 300 miljoner kronor

•   Livsvetenskaper (bland annat medicin) 600 miljoner kronor

•   Forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund 250 miljoner kronor

•   Innovationer 780 miljoner kronor

De nya resurser som läggs på innovationer riktas till gruv-, mineral- och stålforskning, hållbart samhällsbyggande samt forskning om trä, skogsråvara och biomassa. Däri ingår också en utveckling av Vinnovas innovationsprogram som ska stödja utnyttjande av forskningsresultat.

Det är mycket positivt att fakultetsanslagen som inte är öronmärkta höjs rejält, kommenterar Kåre Bremer, rektor vid Stockholms universitet på sin blogg. Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet, tycker också att det är bra att basanslagen höjs: ”Vi ansvarar även för morgondagens forskningsfrågor, även om de ännu inte finns på den politiska agendan”, säger han i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA