Fullmaktspräst behåller jobbet

ARBETSRÄTT2011-02-21

En kyrkoherde med fullmaktsanställning behåller sin tjänst, trots att arbetsgivaren betalat 32 månadslöner för att prästen skulle sluta. Arbetsdomstolen underkänner utköpet.

Prästen anställdes 1988 som kyrkoherde i det pastorat som senare omvandlades till Tvååkers kyrkliga samfällighet. Efter en längre tids konflikter blev mannen avskedad 2007. Arbetsdomstolen, AD, ogiltigförklarade avskedandet 2009 (dom 21/09). En vecka senare betalade samfälligheten prästen 32 månadslöner. Avsikten var att på det sättet avsluta anställningen med stöd av anställningsskyddslagens paragraf 39.

Prästen ville inte sluta. SKTF tog fallet till AD på nytt.

När prästen ursprungligen tillträdde sin tjänst var det fortfarande normalt med så kallad fullmakt enligt prästanställningsförordningen. Det är en gammal statlig anställningsform med extra starkt anställningsskydd. Sedan dess har ett stort antal lagändringar genomförts. Stat och kyrka har skiljts åt.

Men Arbetsdomstolen anser att fullmakten gäller allt jämt. Samfälligheten kan inte med stöd av anställningsskyddslagen köpa ut prästen: anställningen består. Domstolen ger prästen rätt till den lön han skulle haft om försöket med utköpet aldrig hade ägt rum. Utöver det ska prästen ha 100 000 kronor i allmänt skadestånd. Samtidigt avvisar Arbetsdomstolen samfällighetens krav på prästen att han ska återbetala de 32 månadslönerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA