Frivårdare uppvaktade justitieministern

KRIMVÅRD2005-05-31

Två frivårdsinspektörer i Jönköping tröttnade på spiralen med växande arbetsuppgifter och minskande resurser och bestämde sig för att skriva till justitieministern. Brevet blev till ett upprop som två tredjedelar av frivårdskontoren ställde sig bakom.

– Vi har svårt att leva upp till det vi egentligen ska göra. Man vakanssätter tjänster och det blir fler ärenden per frivårdsinspektör, samtidigt som man drar ner på utbildning och resor, konstaterar Susann Wallentin, som tillsammans med kollegan Karin Nordin drog igång uppropet.

När uppropet skickats till justitieminister Thomas Bodström bestämde sig frivårdsföreningen, som organiserar frivårdspersonal över hela landet, för att begära ett sammanträffande med ministern. Och ministern tog sig tid att möta en delegation från föreningen.

Personalen i frivården tycker att fokus i kriminalvårdsdebatten hamnat för tydligt på rymningar och säkerhetsfrågor. Och för lite på ansträngningarna att återanpassa klienterna till ett liv i samhället.

– Hög säkerhet är en förutsättning för en humanare kriminalvård, sa Bodström, och påpekade att de som får betala priset för rymningar är de andra fångarna, som blir utan permissioner.

– Vårt arbete går ut på att påverka klienterna, och det förutsätter att man kan träffa dem. Sedan får man höra att man ska skicka ett vykort istället – därför budgeten inte tillåter att man åker ut på anstalten, sa Johan Franzén från STs avdelningsstyrelse vid uppvaktningen.

Frivårdsdelegationen pekade också på att det på många håll är svårt att få igång ett fungerande samarbete med kommunernas socialtjänst – och att praxis varierar mellan domstolarna när det gäller benägenhet till kontraktsvård och fotboja.

– Vänta inte på att vi ska säga något om samverkan. Samverka! sa justitieministern.

– Samverka är något man gör – det hjälper inte att prata om det.

Men några löften om mer resurser ville han inte ge.

– Det viktigaste för oss var inte att tigga mera pengar och resurser, vi ville ha besked av Thomas Bodström att han vet vilka svårigheter vi står inför och hur viktigt vårt arbete är, sa Johan Franzén efter mötet.

– Vi ville lyfta fram förändringsperspektivet, det får inte bara handla om säkerhet och kontroll.

Frivårdsinspektörerna Karin Nordin, Johan Franzén och Susann Wallentin åkte till regeringskansliet för att uppvakta justitieminister Thomas Bodström.
Bild: Peter Nordebo
Frivårdsinspektörerna Karin Nordin, Johan Franzén och Susann Wallentin åkte till regeringskansliet för att uppvakta justitieminister Thomas Bodström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA