Friår i ny kostym ska utredas

ARBETSRÄTT2017-05-24

Regeringen vill utreda att införa ett friår, med det nya namnet alterneringsår. Syftet är att bidra till rörlighet, utveckling och ett längre arbetsliv, skriver ministrarna Ylva Johansson och Isabella Lövin i en debattartikel i Dagens Nyheter.

En särskild utredare ska föreslå hur personer genom arbete kan kvalificera sig för en ersättningsperiod, alterneringsår, som ger möjlighet till personlig utveckling, omskolning eller andra studier, att starta ett eget företag eller att pröva ett annat arbete. Samtidigt får andra möjlighet till arbetslivserfarenhet.

Alterneringsåret ska bidra till rörlighet, utveckling och ett längre arbetsliv och minska risken för arbetslöshet och ohälsa, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, och vice statsminister Isabella Lövin, MP, i debattartikeln.

Utredaren ska också se över ett antal andra arbetstidsreformer, bland annat förbud mot hyvling, skärpta regler kring SMS-anställningar och rätt till ett anställningsavtal som omfattar hela arbetstiden.

”Att kvinnor i större utsträckning har lägre faktiskt betald arbetad tid, i större utsträckning arbetar deltid, i större utsträckning har tidsbegränsade anställningar och osäkra anställningar samt att den stressrelaterade och psykiska ohälsan är väsentligt större i kvinnodominerade yrken bidrar till att kvinnor har sämre ekonomiska förutsättningar än män. Detta är en fundamental orättvisa som en feministisk regering måste göra allt för att förändra”, skriver de två ministrarna.

Utredaren ska också se över möjligheterna att införa arbetstidsbanker, ett konto där arbetstidsförkortning kan beräknas och samlas. Det finns anledning att se över hur modellen med arbetstidsbanker kan nå fler arbetstagare, anser de. Olika kollektivavtal har också olika regler om hur mycket som kan tas ut i ledighet eller pengar, konstaterar de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA