Fremskrittspartiet oroar norska fack

NORGE2009-09-08

Arbetslivsfrågorna har fått för liten plats i den norska valkampanjen. Det tycker Tore Eugen Kvalheim, som leder YS, som närmast motsvarar TCO i Sverige. Han oroas av att många medlemmar kommer att rösta på Fremskrittspartiet.

Av:  Björn Lindahl

– Det är många som anser att den rödgröna alliansen vann valet 2005 just inom arbetslivspolitiken, säger Tore Eugen Kvalheim.

Den förra borgerliga regeringen hade genomfört stora förändringar. Arbetsgivarna hade fått större möjligheter till visstidsanställningar, deltidsarbete, flexiblare arbetstider och övertidsarbete.

De rödgröna partierna lovade att återställa ändringarna och gjorde också det när de fick makten.

– Men både Høyre och Fremskrittspartiet har inför årets val sagt att de vill återinföra de regler som gällde före 2005, förklarar Tore Eugen Kvalheim.

Privatiseringar diskuteras

Inför det norska valet 14 september är en av huvudfrågorna synen på privatiseringar och om fler offentliga tjänster ska läggas ut på entreprenad.

– Medlemmarna i YS vill inte gå vidare med entreprenader och privatiseringar. Där har Arbeiderpartiet svängt jämfört med för åtta år sedan, då den frågan bidrog till att de förlorade valet. Nu är det kritiskt till entreprenader.

Under årets valkampanj har Fremskrittspartiets Siv Jensen seglat upp som den självklara oppositionsledaren. Partiet har fått 22 till 28 procent i mätningarna och kommer troligen att göra ett bättre val än 2005, då det fick 22,1 procent av rösterna.

Betraktas som ett hot

Samtliga fackförbund ser Fremskrittspartiet som ett hot, eftersom det på så många områden bryter med den nordiska modellen med trepartssamarbete, där lönerna sätts genom förhandlingar och där fackförbunden har stort inflytande.

Fremskrittspartiet vill ersätta centrala förhandlingar med lokala och begränsa strejkrätten.

– Fremskrittspartiet anser att fackförbunden har för mycket makt. På mig verkar det som om de vill rasera den nordiska modellen, säger Tore Eugen Kvalheim.

De övriga centralorganisationerna – LO, Unio och Akademikerne – är lika skeptiska. Flera av dem står emellertid inför ett dilemma eftersom en stor del av deras medlemmar säger att de kommer att rösta på Fremskrittspartiet. Störst är andelen inom YS, där 27 procent av medlemmarna stöder Siv Jensen.

– Jag tror att det är andra frågor än arbetslivsfrågor som gör att våra medlemmar säger att de vill rösta på Fremskrittspartiet. Asyl- och flyktingpolitiken är en sådan fråga. Vårt förbund är ett tvärsnitt av Norge.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA