Fransmän i protest mot krispolitik

FRANKRIKE2009-01-29

– Idag behövs en stark offentlig sektor mer än någonsin! Facken i Frankrike uppmanar hela folket att visa sitt missnöje i dag. De hävdar att regeringen inte gör tillräckligt för att bromsa krisen.

– Vi måste slå näven i bordet och säga att det är nog! Det säger Brigitte Jumel, ledare för de offentliganställda inom fackförbundet CFDT.

Redan före årsskiftet bestämde de åtta största fackliga centralorganisationerna i Frankrike att torsdagen 29 januari skulle bli en ”svart dag”. Anställda inom alla sektorer uppmanas i dag att protestera genom att strejka eller demonstrera. Inte mindre än 195 demonstrationståg går på olika platser i landet. Kollektivtrafiken är betydligt glesare än en vanlig torsdag. Flygtrafiken är kraftigt reducerad. På en rad myndigheter strejkar också personalen och i de statligt ägda radiokanalerna spelas mest musik.

Facken hävdar att varken regeringen eller arbetsgivarna gör tillräckligt för att mildra effekterna av den finansiella krisen.

I Frankrike, precis som i en rad andra länder, har tiotusentals anställda varslats om uppsägningar under den senaste tiden. Bilindustrin går till exempel på halvfart genom att en stor del av personalen är korttidspermitterad.

Regeringen har lovat att skjuta till medel och har beviljat kreditgarantier för att försöka hjälpa företagen att klara sig över krisen. Men facken anser att staten är för släpphänt med sina pengar och inte kräver tillräckligt i utbyte av arbetsgivarna.

De vill också att man stoppar nedskärningarna inom den offentliga sektorn.

Under det här året ska 34 000 statliga tjänster försvinna.

– I kristider är befolkningen i behov av mer stöd och mer hjälp. Då är det inte läge att göra besparingar. Dessutom förvärras ju arbetslösheten av neddragningarna hos oss, säger Brigitte Jumel.

När Nicolas Sarkozy just hade tillträtt som president förra året, var en av hans första reformer skatteminskningar för den mer välbeställda delen av befolkningen.

Nu kräver facken att regeringen drar tillbaka paketet och ser över alla de avgiftslättnader, som privata företag har beviljats under det senaste året.

Uppslutningen bakom dagens protester förväntas bli störst inom den offentliga sektorn.

Facken hävdar att många offentliganställda verkligen är trötta på Nicolas Sarkozys reformiver.

– Ja, vi känner oss faktiskt misshandlade i dag, säger Martine Motard, CGT-representant och sekreterare på en domstol i Paris.

Rättsväsendet är bara ett exempel på sektorer, som just nu genomgår en rad omfattande förändringar.

– Domstolarna kommer sannolikt att få mer att göra på grund av den aktuella krisen.

Vi skulle behöva fler anställda och inte färre, säger Martine Motard.

De franska facken är också oroliga för att både offentliga och privata arbetsgivare kommer att ta tillfället i akt och vilja frysa lönerna.

– Löneökningarna under de senaste åren har varit löjligt låga. Men just nu behöver köpkraften öka för att stimulera ekonomin, säger Martine Motard.

Dagens aktioner är förstås en kraftmätning. Även om inte alla deltar, säger 70 procent av invånarna att de har sympati för strejken. Nicolas Sarkozy har svarat med att han förstår att befolkningen är orolig, men att regeringen inte kommer att ändra kurs.

– En dags protester kan förmodligen inte åstadkomma stora förändringar. Men det här kan bli avstampen för en rad andra aktioner, säger Brigitte Jumel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA