Franska universitetslärare i strejk

FRANKRIKE2009-02-06

En strejkvåg har brutit ut på universiteten i Frankrike. Lärarkåren anser att lokala universitetschefer håller på att få osunt stor makt.

Idag arbetar omkring 50 000 lärare vid 85 franska universitet. Lejonparten av dem har kombinerade lärar- och forskartjänster. Fram tills nu har regeln varit att de ska ägna hälften av sin tid åt undervisning och hälften åt egen forskning.

Men nu har högskoleministern Valérie Pécresse bestämt att reglerna för deras karriärutveckling ska göras om. Det innebär att universitetscheferna får betydligt större inflytande. Det gäller både befordringar och hur lärarnas arbetstid ska disponeras. Universitetslärarnas fackförbund kräver att reformen dras tillbaka omedelbart. I måndags utbröt en strejk vid flera universitet och rörelsen håller nu på att sprida sig.

– Det här är en proteströrelse av ett aldrig tidigare skådat slag, hävdar Stéphane Tassel. Han är lärare i mekanik vid ett universitet i Marne-la-Vallée och sitter i ledningen för fackförbundet Snesup.

Han berättar att strejkvågen idag berör omkring hälften av de franska universiteten. Frankrikes största studentorganisation Unef har också anslutit sig till protesterna.

Men missnöjet riktar sig även mot en allmän utveckling på högskolorna. Under 2007 bestämde det franska parlamentet att öka universitetens självständighet. Redan då ansåg facken att universitetscheferna höll på att få alltför stor makt.

– Regeringen vill att universiteten ska börja konkurrera med varandra. Det strider mot våra traditioner om kollegialt samarbete. Dessutom hotar det den fria forskningen. Det är självklart att man kommer att satsa på sådant som är kortsiktigt lönsamt, säger Stéphane Tassel.

Facken hävdar också att det aktuella beslutet är odemokratiskt, eftersom förändringen av lärarnas status sker genom ett dekret.

– Vi anser att man ska göra om karriärreglerna. Men vi vill att man först förhandlar med de som berörs, säger Stéphane Tassel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA