Fortsatta nedskärningar i staten
De stora neddragningarna i staten, den låga uppräkningen för myndigheternas lönekostnader och ändringarna i sjukförsäkringen är vad ST skjuter in sig på i bedömningen av budgetpropositionen.
– Samhällsservicen dras ned med över 16 000 anställda om regeringens planer blir verklighet, säger STs ordförande Annette Carnhede.
ST bygger sina beräkningar på redan föreslagna neddragningar och en pågående utredning om omstrukturering av staten:
- Den uppräkning av löneanslagen som görs årligen ligger på endast 0,78 procent för 2008. Om statligt anställda ska få löneökningar i nivå med den övriga arbetsmarknaden – minst 10,2 procent under en treårsperiod – måste myndigheterna säga upp omkring 5 000 personer för att budgeten ska gå ihop.
- På Försäkringskassan försvinner sammantaget 4 200 jobb under perioden 2007-2010. Det är 2 800 fler än tidigare beräknat.
- Planerade neddragningar på andra myndigheter innebär att 3 500 tjänster tas bort. Det gäller bland andra Ams, som minskar med 800 jobb de två kommande åren.
- En pågående utredning undersöker möjligheterna att göra generella besparingar på sex procent i staten. Omräknat i arbetstillfällen är det omkring 5 250 tjänster.
De omfattande nedskärningarna går inte ihop med de krav som samtidigt ställs på statlig verksamhet, anser Annette Carnhede.
– Medborgarna kommer att möta en sämre och sämre service.
Hon understryker att ST aldrig kommer att acceptera ett löneavtal på en lägre nivå än övriga arbetsmarknaden för att rädda statens budget och jobben.
– Förra veckan hade förbundet en turné på arbetsplatser runt om i landet, och det var stor uppslutning bakom kravet på likvärdig löneutveckling.
ST har också starka invändningar mot regeringens förslag att i praktiken stoppa alla tillägg till sjukpenningen via avtal eller försäkringar för den som varit sjuk i över ett år. Förslaget innebär att sjukpenningen räknas av mot eventuella försäkringar eller avtalstillägg om den sammanlagda ersättningen blir över 75 procent.
– Det är ett allvarligt påhopp på medlemmarna, facket och själva partssystemet på arbetsmarknaden, säger Annette Carnhede.
Till de positiva inslagen i budgeten hör enligt ST de utlovade satsningarna på jämställda karriärmöjligheter, bättre ledarskap och en utvecklad statstjänstemannaroll.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.