Fortsatt stora löneskillnader

LÖNER2010-09-06

Löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten är större än i kommunerna. Det framgår av Medlingsinstitutets analys av den offentliga lönestatistiken.

Om man jämför kvinnors och mäns löner utan hänsyn till att de i stor utsträckning arbetar inom olika sektorer och yrken hade kvinnor i genomsnitt 85,2 procent av mäns lön 2009. Den ovägda löneskillnaden mellan män och kvinnor var alltså 14,8 procent 2009.

Den ovägda löneskillnaden varierar kraftigt mellan olika sektorer. Störst ovägd löneskillnad finns inom landstingen, där löneskillnaden är 26,9 procent. Näst störst är löneskillnaden bland privatanställda tjänstemän med 20,8 procent. I staten är löneskillnaden 11,3 procent, bland privatanställda arbetare 10 procent och i kommunerna 6,6 procent.

Om man med hjälp av standardvägning tar hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid blir den oförklarade löneskillnaden 6,0 procent för hela arbetsmarknaden.

Den största oförklarade löneskillnaden har enligt Medlingsinstitutets analys tjänstemän i privat sektor, 9,1 procent. Den oförklarade löneskillnaden i staten blir efter standardvägning 6,2 procent, i landstingen 4,7 procent och i kommunerna 0,6 procent

Medlingsinstitutet konstaterar att den officiella lönestatistiken inte är tillräckligt exakt för att avgöra om löneskillnaderna är osakliga. De löneskillnader som finns mellan män och kvinnor i lönestrukturstatistiken kan bero på olika former av diskriminering. Men de kan också bero på att män och kvinnor av andra anledningar än diskriminering fördelar sig olika över lönepåverkande faktorer eller på att vissa lönepåverkande faktorer saknas i statistiken.

Både den ovägda och den standardvägda löneskillnaden har enligt rapporten minskat mellan 2005 och 2009, mest inom staten där den ovägda löneskillnaden har minskat med 3,0 procentenheter och den standardvägda med en procentenhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA