Annons:

Fortsatt stark tillväxt

EKONOMI2007-03-30

Under förra året växte den svenska ekonomin starkare än på 35 år. Man får gå tillbaka till 1970 för att hitta motsvarande siffror, konstaterar Konjunkturinstitutet, KI, i en rapport.

Tillväxten i den svenska ekonomin, läget på arbetsmarknaden och löneutvecklingen ökar inflationstrycket. KI förutspår fortsatt stark tillväxt de närmaste åren, med en ökning av bruttonationalprodukten med 3,9 procent under 2007 och 3,4 procent nästa år. Enligt KI kommer därför Riksbanken att tvingas höja reporäntan till 4 procent 2008 och till 4,75 procent 2009.

Den låga arbetslösheten och de sänkta inkomstskatterna gör att hushållens disponibla inkomster växer med 5,3 procent under 2007. Hushållens konsumtion kommer att öka starkt både i år och nästa år, spår KI.

De avtal som slutits hittills ger en löneutveckling på 10,2 procent de närmaste tre åren. Det är flera procentenheter högre än förra avtalsrörelsen då de flesta avtal gav löneökningar på 7,3 procent. Därför justerar Konjunkturinstitutet upp prognosen för löneökningarna.

Sjunkande energipriser håller de närmaste månaderna tillbaka inflationstakten, och det kommer att ta en tid innan de ökande lönekostnaderna slår igenom på prisökningarna. Men i mitten av 2009 tror KI att inflationen hamnar över två procent.

I offentlig sektor kommer ekonomin att stärkas när utgifterna minskar på grund av minskad arbetslöshet, lägre ersättningsnivåer, minskad ohälsa och neddragningar i de arbetsmarknadspolitiska programmen. I år kommer 970 000 personer att försörjas med bidrag och det är första gången sedan 1992 som den siffran är lägre än en miljon, enligt KI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA