Annons:

Förtroendet för ledningen sviktar

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-04-15

Chefsdramat på Försäkringskassan väcker starka reaktioner bland medarbetarna. Två toppchefer har anmälts till Statens ansvarsnämnd och förtroendet för generaldirektör Dan Eliasson är i gungning.

Av:  Ann Dahlin,  Eva Spira

Försäkringskassans kommunikationschef Jonas Lindgren har enligt myndighetens egen utredning i praktiken varit chef för sin flickvän och attesterat hennes arbetstid och fakturor.

Och på en bandinspelning som Expressen publicerat hörs säkerhetsdirektör Torgny Collin ställa frågan vem som läckt information till tidningen om kommunikationschefens agerande. Att efterforska vem på en myndighet som lämnat information till journalister är förbjudet och straffbart, och Justitiekanslern har, efter en anmälan från Expressen, inlett en förundersökning.

Försäkringskassan har anmält båda cheferna till Statens ansvarsnämnd.

På myndighetens intranät finns mängder av inlägg där medarbetare uttrycker sin besvikelse och ilska.

– Frustrationen är stor bland vanliga medlemmar men också bland de chefer som jag har pratat med. Man tycker att vi måste följa de lagar och regler som finns, och inte att man ska ta olika genvägar, säger Ann-Helen Engström som är sektionsordförande för ST inom

Försäkringskassan i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län.

En vanlig reaktion bland medarbetarna är att det finns skilda måttstockar för hur höga chefer och vanliga medarbetare kontrolleras och bedöms. Under senare år har flera handläggare sagts upp efter att exempelvis ha hjälpt anhöriga att kontrollera uppgifter i Försäkringskassans register.

– Jag hör många kommentarer om dubbla måttstockar, säger STs avdelningsordförande Siv Norlin.

Ett stort antal av inläggen på intranätet handlar om högste chefen Dan Eliasson. Han har varit en omtyckt ledare, men att förtroendet nu fått en ordentlig törn »är bara förnamnet«, säger Siv Norlin.

– Det finns de som säger att de har obrutet förtroende, men det är inte den vanligaste kommentaren.

Hon vill inte uttala sig om sitt eget förtroende för generaldirektören, men säger att högsta ledningens agerande kring chefsdramat inte har skapat tillit.

– Det har varit väldig svajigt, man får intrycket att det har skett efterhandskonstruktioner. Det är fortfarande otydligt vad som faktiskt hänt.

Lokala fackliga företrädare delar Siv Norlins bild.

– Skadan är redan skedd, men det som hänt måste redas ut och medarbetarna måste få veta sanningen, säger Ann-Helen Engström.

– Ledningen har med detta förstört allt som man sagt att medlemmarna i kärnverksamheten ska jobba som hårdast med, nämligen att bygga upp förtroendet hos kunderna, säger Peter Karlsson, sektionsordförande för Dalarnas, Gävleborgs och Örebro län.

 

Dan Eliasson: »Att ge upp vore fegt och ansvarslöst«

Trots kritiken känner Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson att han har kvar medarbetarnas förtroende. Han har inga planer på att sluta. »Det är just nu när det blåser som jag ska visa att jag är en duktig ledare«, förklarar han.

Dan Eliasson säger att han är ledsen, arg och bedrövad över att toppchefer på myndigheten begått vad han kallar »enkla misstag«.

– Man efterfrågar inte källor, man attesterar inte åt närstående. Misstag gör vi alla, men inte den här typen av enkla misstag.

Han säger att han har det yttersta ansvaret för de grava fel som cheferna begått.

– Om jag ska vara självkritisk kanske jag behöver ställa mer kontrollfrågor till vissa personer som inte är sprungna ur staten. Men det är inte min inriktning som ledare.

Trots den kritik som riktas mot honom anser han att han har kvar medarbetarnas förtroende.

– Jag känner att jag fortfarande har stort förtroende internt, även om det naturligtvis har påverkats av det som hänt. Tveklöst har det påverkats.

Nu är hans förhoppning att chefernas misstag utreds och får »lämpliga konsekvenser« så att utvecklingsarbetet kan fortsätta och medarbetarna ges möjlighet att göra ett bra jobb.

Kan det vara problematiskt för dig att sitta kvar som generaldirektör?

– Tvärtom! Det är just nu när det blåser som jag ska visa att jag är en duktig ledare och ta oss ur det här. Att ge upp vore fegt och ansvarslöst!

»Medarbetarna måste få veta sanningen«, menar Ann-Helen Engström.
Bild: Kristina Wirén
»Medarbetarna måste få veta sanningen«, menar Ann-Helen Engström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA