Förtroende dåligt mått på effektivitet

STATSFÖRVALTNING2016-01-20

Förtroende är inget mått på myndigheters effektivitet. Det konstaterar Statskontoret i en studie kring myndigheter som mäter ökat medborgarförtroende som framgångsfaktor.

Flera myndigheter med omfattande medborgarkontakter använder mätningar av vilket förtroende allmänheten känner som ett verktyg att styra verksamheten. Statskontoret har granskat effektiviteten av att använda förtroende för styrning. I första hand har myndigheten studerat Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Polismyndigheten, som under senare år i sina regleringsbrev har haft formuleringar om att de ska ha medborgarnas förtroende.

Den samlade bedömningen från Statskontoret är att rätt utformad styrning mot ökat förtroende kan främja verksamhetsutvecklingen och bidra till effektivisering av myndigheternas verksamhet. Men förutsättningen är att styrningen är balanserad så att inte rättssäkerhet eller andra värden kommer i kläm.

De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att verkställa den fastlagda politiken. De står inte i något direkt lydnadsförhållande till medborgarna. Ändå finns det flera skäl för myndigheterna att arbeta för att öka medborgarnas förtroende, konstaterar Statskontoret i rapporten. Det finns forskning som visar på samband mellan ett lands välstånd och medborgarnas förtroende för förvaltningen.

Risken med förtroende som styrmedel är att det rättsliga perspektivet får stå tillbaka, anser Statskontoret. Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har kommit fram till att Försäkringskassan har prioriterat ned det rättsliga perspektivet till förmån för kundnöjdhet i delar av sin handläggning (se artikel ovan till höger). Förtroende är inget mått på myndighetens effektivitet och behöver inte hänga samman med vad myndigheten gör. Förtroendet påverkas också av externa faktorer som myndigheten inte rår över. Därför är det inte något säkert mått på myndigheternas effektivitet eller hur de uppfyller sitt uppdrag, skriver Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA