Fortfarande svårt rekrytera inom staten

ARBETSMARKNAD2019-02-07

Trots att det finns tecken på en inbromsning i konjunkturen har arbetskraftsbristen inom staten ökat under hösten jämfört med våren 2018. Det visar Arbetsgivarverkets nya konjunkturbarometer.

Tre av fyra av Arbetsgivarverkets medlemmar uppger att de under hösten haft brist på kompetens i samband med rekryteringar. Jämfört med vårens undersökning har det skett en svag ökning, samtidigt som arbetskraftsbristen inom staten har minskat med åtta procentenheter jämfört motsvarande period förra året.

”Bristen på kompetens inom staten är inte unik, utan svensk arbetsmarknad är fortfarande generellt sett mycket stark och hela arbetsmarknaden präglas av brist på framförallt högutbildad arbetskraft. Tendenserna till försvagad konjunktur har inte dämpat bristen under hösten”, kommenterar chefsekonomen Roger Vilhelmsson i ett pressmeddelande.

I höstens undersökning ökar bristen på it-personal inom staten, framför allt för systemutvecklare. Sex av tio av de medlemmar som rapporterar brist gör det just inom området systemutveckling. Samtidigt ökar också bristen på chefer med personalansvar, där 23 procent av medlemmarna rapporterat brist.

”För myndigheter med stor påverkan är naturligtvis bristen besvärlig, men generellt sett verkar myndigheterna kunna hantera bristproblematiken på ett bra sätt. En möjlig hypotes kan vara att flera år med hög brist lärt verksamheterna att anpassa sig efter denna förutsättning”, konstaterar utredaren Anna Araskog.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA