Förtalsregler kan påverka yttrandefriheten
EU-parlamentet diskuterar just nu Rom II, en förordning som ska reglera vilket lands lagar som ska gälla vid civila skadeståndsprocesser. De ändringar som diskuteras kan påverka yttrandefriheten, enligt justitiedepartementet.
Lagvalsreglerna i Rom II har inte bara bäring i EUs medlemsländer, utan över hela världen, förklarar Jonas Bäckstrand på justitiedepartementet.
Utgångspunkten för Rom II ska vara att det är lagen i det land där en skada har uppstått som ska gälla. Frågan är nu om förordningen även ska omfatta förtal.
Ett ändringsförslag kan leda till att en svensk journalist skulle kunna bli skadeståndsskyldig enligt syrisk lag om någon i Syrien känner sig förtalad i en tidningsartikel, på radio, tv eller internet.
Förutsättningen är att skadan bedöms ha skett i Syrien.
– Då det inte går att känna till hur yttrandefriheten regleras i alla länder på jorden skulle förordningen rimligen leda till en starkt ökad försiktighet hos medierna, säger Jonas Bäckstrand.
Det ursprungliga förslaget kom från EU-kommissionen 2003. Det har behandlats en gång tidigare i parlamentet och två gånger i ministerrådet. Nu diskuteras det i parlamentets rättsliga utskott för en andra och sista genomgång i parlamentet.
Den svenska regeringen har varit orolig för hur den svenska tryck- och yttrandefriheten skulle kunna påverkas av förordningen.
Men ministerrådets beslut i september var att ta bort reglerna om förtal ur förordningen. Visserligen råder det fortfarande viss oklarhet över om ett företag kan stämma media för förtal även med rådets nya förslag, men den svenska regeringen var i alla fall nöjd med skrivningen.
Inför parlamentets andra läsning av Rom II föreslår Diana Wallis, brittisk liberaldemokrat och ansvarig för förordningen i rättsliga utskottet, att förtalsreglerna återtas.
Enligt henne bör utgångspunkten för att bedöma var en skada har uppstått vara till vilket land en sändning eller publikation riktar sig. Var det är ska fastställas utifrån språk eller utifrån tittar-, lyssnar- eller försäljningssiffror.
Den 20 december tar utskottet ställning till Diana Wallis förslag och den 17 januari 2007 ska utskottsbetänkandet diskuteras i parlamentet. Om ministerrådet och parlamentet kommer fram till olika slutsatser återstår ett förlikningsförfarande, det vill säga en förhandling mellan de båda institutionerna.
Rom II ska bli en direktverkande förordning vilket innebär att det inte behövs någon lagändring för att den ska gälla över hela EU.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.