Förslag om tillskott påverkar inte nedskärningar

STATSBUDGETEN2024-09-19

Regeringen föreslår ett tillskott på 100 miljoner kronor till Arbetsförmedlingen i budgeten för 2025. ”Det är bra, men det kommer inte att påverka myndighetens besparingskrav på något påtagligt sätt”, säger Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen föreslås få 7,5 miljarder kronor i förvaltningsanslag i budgeten för 2025, vilket är drygt 100 miljoner kronor mer än vad regeringen tidigare aviserat.

ST inom Arbetsförmedlingen ser positivt på tillskottet. Men det är inte tillräckligt för att rädda jobben, enligt avdelningsordföranden Åsa Johansson.

– Det är bra, men det kommer inte att påverka myndighetens besparingskrav på något påtagligt sätt. Myndigheten kommer att gå vidare med de neddragningar som är planerade, säger hon.

I tisdags varslade Arbetsförmedlingen 228 anställda om uppsägning. Det är det andra varslet i år – innan sommaren sades 49 anställda upp från myndigheten.

– Räknar man in naturliga avgångar är vi omkring 1 000 färre anställda nu än för ett år sedan, säger Åsa Johansson.

Nedskärningarna beror på ökade kostnader som enligt myndigheten inte täcks av ökade förvaltningsanslag de kommande åren.

Det totala förvaltningsanslaget som regeringen föreslår att Arbetsförmedlingen ska få nästa år är 100 miljoner högre än anslaget för 2024. Men Arbetsförmedlingen bedömer att myndigheten behöver minska utgifterna för förvaltningen, som i huvudsak består av personalkostnader, med 500 miljoner kronor nästa år.

– Anslagsökningen kompenserar inte för de ökade kostnaderna. Det handlar dels om pris- och löneökningar, dels om licenskostnader som har gått upp på grund av inflation och den svaga kronan. Vi hade också med oss sparade anslag in i 2024 från förra året, tack vare det har vi legat på en större personalstyrka i år än vi hade klarat bara på budgeten, säger Åsa Johansson.

De extra anslag som regeringen nu föreslår för nästa år är för små för att göra någon större skillnad för personalen, enligt Åsa Johansson.

– Det är klart att det är positivt att vi får ett tillskott, men fortfarande ser vi ingen riktig förbättring. Sen hoppas vi så klart att tillskottet kan hjälpa något eller någon. Men för de individer som är inne i omställningsprocessen är det här ingen räddning.

79 miljoner kronor av tillskottet ska enligt regeringens förslag gå till förstärkt stöd till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är positivt, anser Åsa Johansson.

– Det är bra att det är riktade medel till dem som står längre från arbetsmarknaden, och även att de här medlen kommer myndighetens egen personal till godo. ST har ju länge förordat det goda arbete som våra medarbetare har gjort och gör inom matchning, alltså det traditionella arbetsförmedlararbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA