Förslag om högre straffavgifter

ARBETSMILJÖVERKET2013-09-12

Arbetsmiljöverket föreslår högre straffavgifter än i dag för företag som försätter anställda i livsfara. Beloppet ska anpassas efter företagets storlek och större företag ska tvingas betala mer.

Riksdagen har tagit beslut om ett sanktionssystem vilket förväntas bli mer effektivt än dagens system och som ska leda till att förebygga brott mot arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket skriver i ett pressmeddelande att de nu har ett förslag på vilka belopp som skulle kunna gälla för de tänkta sanktionerna och när dessa kan användas.



”Det nya systemet innebär inga större förändringar för de arbetsgivare som bedriver ett bra arbetsmiljöarbete. För de som bryter mot reglerna, kan det däremot bli mer kännbart i framtiden”, kommenterar generaldirektör Mikael Sjöberg i myndighetens pressmeddelande.



Arbetsmiljöverket föreslår ett risksystem på fyra nivåer där risknivå fyra är den allvarligaste graden som innebär livsfara. Ju allvarligare risknivå företaget bryter mot desto högre belopp att betala. I beräkningen tas också hänsyn till hur stort företaget är. För små företag innebär överträdelse av risknivå fyra ett sanktionsbelopp på 100 000 kronor. Medan de största företagen kan räkna med en miljon kronor i böter för liknande överträdelse.



Mikael Sjöberg skriver i pressmeddelandet att förslaget ”är ett första steg på vägen mot ett färdigt förslag” och att arbetet kommer att fortsätta under hösten, bland annat med fortsatta möten med arbetsmarknadens parter.

Remissvaren ska vara myndigheten tillhanda den 9 december. Lagändringen träder i kraft 1 juli 2014.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA